KPN ontevreden over Nota Mobiele Communicatie

15 maart 2017

De leidende rol van Nederland op het gebied van mobiele communicatie en de komende uitrol van 5G worden bedreigd door het nationale frequentiebeleid. Dit stelde telecomoperator KPN gisteren in een reactie op de recent gepubliceerde Nota Mobiele Communicatie van het ministerie van Economische zaken. Ook andere mobiele operators zijn ontevreden.

Volgens het persbericht van de telecomoperator dreigt de uitrol van 5G in ons land een valse start te krijgen omdat het voorgestelde nationale frequentiebeleid niet aan zou sluiten bij de ontwikkelingen elders in Europa en omdat er op dit moment onvoldoende mobiel spectrum beschikbaar is. Wanneer dit frequentiebeleid niet wordt gewijzigd, dan staat de koppositie van ons land op het gebied van mobiele connectiviteit op het spel, aldus de telecomoperator. Op dit moment heeft Nederland, zo stelt de operator, binnen de Europese Unie een koppositie als het gaat om de ontwikkeling van de digitale economie en samenleving. In de EU Digital Economy and Society Index (DESI) 2017 staat Nederland op de eerste plaats voor vaste en mobiele breedbandconnectiviteit. Verder behoren de Nederlandse mobiele netwerken tot de beste in de wereld. Wel, zo stelt de operator in zijn commentaar, loopt het overheidsbeleid in Nederland sterk achter als het gaat om het beschikbaar maken van spectrum voor mobiele communicatie. Terwijl er op Europees niveau, maar ook in Azië en de Verenigde Staten juist extra vaart wordt gemaakt met het beschikbaar stellen van additioneel spectrum, worden in Nederland afwijkende keuzes gemaakt en besluiten uitgesteld, vindt KPN.


Bezwaren
De operator heeft vooral bezwaar tegen de onduidelijkheid over inzetbaarheid van de 3.5 GHz-band (3400 – 3800 MHz). Deze frequentieband is door de EU aangewezen als dé band voor het lanceren van 5G en zal lange tijd de enige band zijn in Europa waarmee ultra hoge datasnelheden en missiekritische diensten kunnen worden geleverd. In Nederland kan deze frequentie vanwege het satellietstation in Burum slechts zeer beperkt worden gebruikt en er is nog geen plan om deze band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie. Verder heeft KPN bezwaar tegen het voornemen om een hoeveelheid van 2 x 10 MHz spectrum te onttrekken aan de huidig beschikbare capaciteit die nodig is voor mobiele communicatie. Dit voornemen wijkt af van het huidige beleid op basis waarvan operators hun netwerken hebben uitgerold en dit staat ook haaks op de internationale frequentieharmonisatie en het Europese beleid.

Standpunten
KPN vindt dat het Nederlandse spectrumbeleid alleen succesvol kan zijn als het aansluit bij internationale spectrumharmonisatie en in overeenstemming is met het Europese spectrumbeleid. De Nederlandse regelgeving moet er volgens KPN op gericht zijn om zoveel mogelijk schaalvoordeel te halen uit de wereldwijde standaardisatie van technologie en harmonisatie van spectrum. KPN pleit er daarom voor dat de 3.5 GHz-band zo snel mogelijk beschikbaar wordt gemaakt voor mobiele communicatie. Zonder aanpassing van het frequentiebeleid zal 5G in Nederland sterk achterblijven bij andere EU-landen. Daardoor zullen allerlei slimme initiatieven, zoals autonoom autorijden, digitale innovatie in de Nederlandse industrie, en het bouwen van de slimme steden van de toekomst grote vertraging oplopen en mogelijk veel duurder worden dan elders

Reactie overige operators
Ook VodafoneZiggo is bezorgd over het langetermijnbeleid van Nederland over het gebruik en het toewijzen van mobiel spectrum voor onder meer de uitrol van 4G-en 5G-technologie. De tweede mobiele operator van ons land geeft als belangrijk probleem aan dat het ministerie zich weinig van Europees beleid aantrekt. Ook zijn er nog veel andere zaken die, volgens VodafoneZiggo, nog moeten worden uitgewerkt.T-Mobile NL geeft ook aan ontevreden zijn.

Advertenties