3GPP versnelt ontwikkeling 5G-standaarden

13 maart 2017

De mobiele standaardiseringsorganisatie 3GPP gaat de ontwikkeling van standaarden voor 5G per direct versnellen. Dit blijkt uit een recente publicatie van het werkplan voor de 5G New Radio (NR)-standaard.

 

De versnelling van de ontwikkeling van standaarden voor 5G NR komt waarschijnlijk doordat verschillende fabrikanten en mobiele operators hebben aangekondigd deze standaard versneld te gaan implementeren om de ontwikkeling van 5G-diensten te versnellen. 5G New Radio gebruikt onder meer de bestaande LTE-netwerktechnologie om diensten mogelijk te maken.

eMMB
In de recente aankondiging van 3GPP gaat het vooral om de versnelde ontwikkeling van standaarden voor enhanced Mobile Broadband (eMBB) in nieuwe frequenties. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld de 28 GHz en 37 GHz. Deze verbetering moet de ontwikkeling van Non-Stand Alone (NSA) 5G NR mogelijk maken. De oplevering van deze standaard is voorzien in maart 2018. In de NSA-modus wordt vo0r alle dataverbindingen 5G gebruikt, terwijl alle signalling via een ‘anker’-vergunning voor in een bestaand LTE-netwerk gaat. De standaard voor Stand-Alone 5G NR moet in september 2018 klaar zijn.

Advertenties