Europese internetverbindingssnelheden nemen toe

10 maart 2017

De snelheden van vast en mobiel internet nemen in Europa nog steeds toe. It blijkt uit het laatste rapport van onderzoeksspecialist Akamai. De snelheden in Nederland voor vast internet zijn echter binnen Europa wel voorbijgestreefd.

 

Uit de laatste versie van State of the Internetrapport blijkt dat de internetsnelheden wereldwijd nog steeds toenemen. Dit geldt ook voor de adoptie van breedbandinternet. In 2008 werd minimaal 5 Mbps en alles wat daarboven zit als breedband gezien. Inmiddels beschikt mondiaal 25 procent over een verbinding van minimaal 15 Mbps.  De adoptie ligt nu rond de 16 procent. Bedrijven bieden steeds rijkere, data-intensieve ervaringen voor een groeiend publiek op het internet, maar het toenemend gebruik is tegelijkertijd voor hen een wake-up call om die data te optimaliseren voor het groeiend aantal apparaten dat klanten gebruiken, aldus Akamai.

Europese verbindingssnelheden
In 2016 kwamen in Europa, vergeleken met 2015, de gemiddelde verbindingssnelheden positief uit voor alle landen, behalve Rusland. De kleinste groei, 1,9 procent, werd gemeten in Litouwen, terwijl Denemarken met 29 procent de lijst aanvoert. Noorwegen voert ook nu de lijst aan van landen met de snelste gemiddelde vaste verbindingssnelheden. Bij 27 van de 31 onderzochte landen lag in het vierde kwartaal van 2016 de gemiddelde verbindingssnelheid op of boven de 10 Mbps. Dat is precies één land meer dan een kwartaal eerder. Zes Europese landen komen terug in de wereldwijde top 10 van landen met een adoptie van minimaal 25 Mbps. Dit zijn Noorwegen op een tweede plaats, Zweden, nummer 3, Denemarken op plek 5, Zwitserland (6), Finland (8) en Letland (10). Vooral Denemarken, Zwitserland en Noorwegen boekten veel winst in deze categorie met respectievelijk 79, 75 en 62 procent. Noorwegen behoudt de leidende positie als het gaat om adoptie van verbindingen met minimaal 15 Mbps in Europa. Het houdt met 54 procent de nummer twee, Zwitserland, nog achter zich. In zeven andere Europese landen, te weten Zweden, Denemarken, Nederland, Finland, Roemenië, Letland en België werden snelheden gemeten van minimaal 15 Mbps. Nederland werd in het vierde kwartaal van 2016 door Zwitserland gepasseerd in het overzicht met Europese landen met een adoptie van vaste breedbandverbindingen met minimaal 10 Mbps.

Mobiele verbindingen
Tot slot was aan het eind van 2016 was de snelste gemiddelde mobiele verbindingssnelheid in Europa opnieuw te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Deze bedroeg 26,8 Mbps. Negentien landen in Europa hadden een gemiddelde mobiele verbindingssnelheid van minimaal 10 Mbps. In Q3 2016 waren dat er nog 16.

Advertenties