Hoge spectrumkosten bedreigen kwaliteit en toegang mobiele breedband

9 maart 2017

De hoge kosten voor spectrum bedriegen de kwaliteit en betaalbare toegang tot mobiele breedband en mobiele breedbanddiensten. Dit stelt brancheorganisatie GSMA in een recent rapport. Dit kan leiden tot schade voor consumenten, zo constateren de onderzoekers.

 

In het onderzoek stellen de consultants van NERA Economic Consulting, in opdracht van de mobiele brancheorganisatie, dat er een relatie is tussen hoge spectrumprijzen en hogere prijzen voor mobiele data, mobiele breedbanddiensten van verminderde kwaliteit en verminderd gebruik van mobiele breedbanddiensten. Vooral nu de gemiddelde prijzen voor spectrum in veilingen tussen 2008 en 2016 met maar liefst 250 procent zijn toegenomen. Zij constateren hierbij dat de hoogste spectrumkosten vooral zijn beïnvloed door de methoden die de toezichthouders hanteren. Niet alleen leiden deze absurd hoge prijzen tot hogere datakosten en verslechterde diensten, ook consumenten in enkele markten zouden hierdoor 250 miljoen dollar aan economische voordelen mislopen, zo geeft het rapport aan.

Commentaar GSMA
De tijd van spectrumveilingen is echt voorbij, aldus de GSMA in een reactie op het rapport. De schade die consumenten en de digitale economie oplopen door het kunstmatig ophogen van de spectrumprijzen tijdens veilingen is te groot geworden. Volgens de brancheorganisatie zijn veilingen wel een effectieve manier om spectrum toe te wijzen, maar telecomtoezichthouders moeten toch policies hanteren die zich focussen op het behalen van de meeste voordelen voor de maatschappij in plaats van simpelweg de kosten van spectrum op te drijven.

Maatregelen
In het onderzoek stellen de experts een aantal maatregelen voor die in de toekomst ertoe kunnen leiden dat de kosten voor spectrum mee gaan vallen. In de eerste plaats moeten er gematigde reserveringsprijzen en jaarlijkse bijdragen worden gehanteerd en daarbij voor het vaststellen van deze prijzen op de markt vertrouwen. Ten tweede, moeten overheden spectrum gaan licenseren zodra dit vrijkomt. Hierdoor wordt een artificieel spectrumtekort voorkomen. Daarnaast moeten zij maatregelen vermijden die risico’s brengen voor operators, voornamelijk die maatregelen die de waarde van deze bedrijven in gevaar brengt. Tot slot moeten toezichthouders de planning van het toewijzen van spectrum op de langere termijn, vooral als dat de beste voordelen voor het publiek oplevert en voorgaan op voordelen voor de staat.

Advertenties