Draadloze vaste breedbandtoegang stijgt wereldwijd flink

21 februari 2017

cirra_networks_fixed_point_wireless_internetHet gebruik van mobiele netwerken voor vaste breedbandtoegang neemt in de wereld flink toe. Dit stellen de marktonderzoekers van ABI Research in een recent onderzoek.  Vooral het gebruik van 4G en komst van 5G gaan deze toegangsmethode voor vast breedbandinternet stimuleren.

Vaste breedbandtoegang via mobiele of andere draadloze netwerken neemt wereldwijde de komende jaren een vlucht. In hun onderzoek constateren de specialisten onder meer dat tot 2022 het aantal afnemers van abonnementen voor vaste breedband via draadloze netwerken jaarlijks met 30 procent gaat stijgen tot in totaal 151 miljoen afnemers.

fixed-wireless-broadband-1024x480

5G biedt meer kansen
De komst van 5G gaat bij de markt voor draadloze vaste breedbandtoegang een belangrijke rol spelen, zo stelt het rapport verder. Zelfs gaat deze laatste mobiele technologie dit marktsegment helemaal veranderen. Aangezien 5G beter is dan 4G en dat biedt perspectieven voor de uitrol van vaste breedbandtoegang via draadloze netwerken in dichtbevolkte, stedelijke, omgevingen. Op dit moment van wordt deze breedbandtoegang vooral aangeboden in afgelegen regio’s waar vaste netweken niet economisch haalbaar zijn.

Kansen operators
Tot slot stellen de onderzoekers dat 5G voor draadloze vaste breedbandtoegang ook kansen biedt voor operators. Zeker als zij dit soort diensten willen uitrollen in dichtbevolkte gebieden. En met de komst van dit soort toegang komen dan ook apps die veel bandbreedte vereisen. Kortom een heel ecosysteem, aldus het onderzoek.

Advertenties