Onderzoek: Overnames en fusies tech- en telecomsector gaan groeien

16 februari 2017

Graph_rise_544_408_s_c1_smart_scaleDe vooruitzichten voor fusies en overnames in de technologie- en telecomsector zijn gunstig de komende twee jaar. Dit stellen de specialisten van het wereldwijde advocatenkantoor Baker McKenzie in een recente vooruitblik.

 

Uit het onderzoek van de advocaten komt naar voren dat de tech- en telecomsector dit jaar, 2017, en 2018 flink in de lift zit. Dit betekent dat er ook meer overnames en fusies in dit segment gaan komen vanaf de tweede helft dit jaar. Vooral in 2018 zullen de overnames en fusies echt van de grond komen en een totale waarde van 415 miljard dollar bereiken. Belangrijke aanjagers hiervoor zijn, aldus de specialisten, disruptieve cloud-, mobiele, sociale en big data-analysetechnologieën. Technologie beschikt over innovatiekracht en deze innovatie drijft de golf aan fusies en overnames, zo stellen de advocaten verder in het onderzoek. Dit komt doordat bedrijven zoeken om te groeien in vaardigheden en intellectueel eigendom. Daarnaast willen ze in de voorste linies van innovatie zijn en dat kan alleen door andere bedrijven over te nemen of intensief mee te gaan samenwerken.

schermafbeelding-2017-02-15-om-16-17-13

Telecomsector
De specialisten keken ook speciaal naar de fusie- en overnameactiviteiten binnen de telecomsector. Volgens hen was er in 2016 een serieuze daling waar te nemen ten opzichte van een jaar eerder. Wel geven ze hierbij aan dat de grote fusie van Altice SA met Altice NV de cijfers over 2015 in een erg gunstig daglicht stelt. Volgens Baker McKenzie zijn de vooruitzichten voor deze sector goed. Wel zullen fusies en overnames in deze sector minder zijn dan in de veel drukkere technologiesector

Twee groepen
De advocaten signaleren in het proces twee groepen. In de eerste plaats zijn dat de disruptieve bedrijven die inmiddels veel geld hebben verdiend met de digitale economie, zoals Facebook of Salesforce, en hierdoor een gezonder groei hebben. Deze bedrijven zoeken naar deals om deze groei verder door te zetten en voordeel willen halen uit een sterke merknaam om zo nieuwe markten aan te boren en nieuwe vormen van omzet te zoeken. De tweede groep zijn de bedrijven die volgen. In het verleden hadden deze bedrijven goede winstmarges, maar raakten tijdens de digitale transformatie achter, zoals BT, Oracle en IBM. De activiteit op het gebied voor fusies en overnames door deze bedrijven richt zich vooral op het herwinnen van verloren kapitaal.

Advertenties