Rapport: 5G wordt belangrijke technologie voor video en televisie

8 februari 2017

5g-phoneVideo en televisie kunnen een belangrijk onderdeel worden van de data die in de nabije toekomst door 5G worden getransporteerd. Dit stellen de marktspecialisten van Strategy Analytics in een recent rapport.

 

Volgens het rapport is straks 5G zeer geschikt voor het transporteren van televisiebeeld en video in hoge kwaliteit. Hiermee kan de technologie gaan wedijveren met de huidige transporttechnologieën die gebruikt worden door kabel-, satelliet-, IP-televisie- en traditionele terrestial aanbieders van televisie en videostreamimg. Aanbieders die via 5G televisie verspreiden kunnen hierdoor marktaandeel gaan verwerven op de mondiale markt van de huidige aanbieders met een waarde van 500 miljard dollar.

c1l1nzwwqaa-241

Technologie belangrijk
In het rapport stellen de experts van Strategy Analytics dat het belangrijk is dat 5G-aanbieders de juiste technologie gebruiken om televisie met dezelfde kwaliteit als de andere aanbieders. Aanbieders moeten hiervoor wel netwerkapparatuur gaan combineren, vervolgt het rapport. Op technisch gebied kan het aantal terminals waar 5G-televisie op mogelijk is flink worden uitgebreid als aanbieders dat willen. Vooral moe dan zogenoemde trunking-efficiency in het netwerk worden ingebracht, bij voorkeur in het Radio Access Network (RAN). Hieronder verstaan de experts onder meer MIMO en beamforming om het spectrum beter te benutten. Ook kunnen basisstations worden gevirtualiseerd, moet dynamic throughput in de backhaul worden gerealiseerd en moet gebruik gemaakt worden van netwerk slicing. Dit om goede data rates bij de eindgebruikers te verzekeren.

Ontwikkeling voor de toekomst
De onderzoekers vinden dat de opkomst van 5G-televisie een rol gaat spelen in de verdere samensmelting van media content en communicatietechnologie en vaste en draadloze diensten. Dit betekent volgens hen ook dat de rollen van de verschillende ecosystemen gaan veranderen. Dus ook van de verschillende spelers op de markt en de structuur van media. De efficiency van het end-to-end-netwerk zal gaan bepalen of 5G-televisie echt mogelijk is. De huidige pilottrajecten laten, volgens Strategy Analytics, bevredigende resultaten zien.

Advertenties