Vaste en mobiele diensten BES-gemeenten blijft te verbeteren

7 februari 2017

internetkabelHet aanbod en de kwaliteit van vaste en mobiele diensten op de BES-eilanden, de Nederlandse gemeenten Bonaire, St Eustatius en Saba of Caribisch Nederland, zijn nog aan verbetering toe. Dit constateert een onderzoek van de SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

 

Uit het quickscan-onderzoek blijkt dat de dienstverlening naar de twee kleinere eilanden, St Eustatius en Saba, verbeterd is sinds de Nederlandse overheid de eilanden heeft verbonden met een glasvezelkabel. Nu is gemiddeld overal op deze eilanden een snelheid van 1 Mbps beschikbaar. Wel zijn de tarieven voor deze verbindingen hoog, aldus de eindgebruikers op de betreffende eilanden. Operator Satel investeert in het kopernetwerk door het plaatsen van glasvezel op lange afstanden om zo capaciteit te vergroten. Op St. Eustatius is de snelheid van internet zoals aangeboden door operator Eutel vertwaalfvoudigd en is de prijs gelijk gebleven. Er is op St. Eustatius behoefte aan investering in het lokale vaste netwerk om zodoende beter te kunnen profiteren van de zee (glasvezel)kabel. De lokale operator loopt echter tegen beperkingen aan in de financiering van deze investeringen. Ook het aanbod van mobiel internet is op beide eilanden verbeterd, maar nog met onvoldoende snelheden voor data-intensieve OTT-diensten. Een van de mobiele aanbieders heeft wel concrete plannen voor 4G-investeringen, waardoor hogere internetsnelheden realiseerbaar zijn, die het gebruik van deze OTT-diensten mogelijk maken. Het recente besluit tot verlaging van de concessie-fee heeft bijgedragen aan de financiële haalbaarheid van deze investeringen, aldus de onderzoekers.

schermafbeelding-2017-02-06-om-19-23-30
Situatie Bonaire
Op het eiland Bonaire is de concurrentie op de telecommarkt toegenomen, aldus SEO Economisch Onderzoek. Inmiddels zijn daar drie aanbieders voor mobiele telefonie, een voor vaste telefonie, twee aanbieders van vast internet en drie voor televisiediensten. De laatste toetreder op de mobiele markt heeft een significant marktaandeel verworven die door de bevolkingsgroei van het eiland blijft toenemen. Eindgebruikers op het eiland zijn ook hier niet echt tevreden over de vaste diensten. Er zijn geen datacaps meer op het vaste netwerk, maar een 5 Mbps-verbinding kost 53,50 dollar bij de ene aanbieder en 75,95 dollar bij de andere. 20 Mpbs kost of 125,95 dollar of 321,75 dollar.

Advertenties