Smartphonemarkt stijgt licht in 2016

6 februari 2017

smartphones-1440-bDe wereldwijde smartphonemarkt is in 2016 licht gestegen na een jaar vol dieptepunten. Dit stellen de marktspecialisten van IDC in hun meest recente overzicht over de mondiale markt voor smartphones. Wel heeft Apple de koppositie weer terug weten te veroveren ten koste van Samsung.

In het rapport constateren de specialisten dat de mondiale smartphonemarkt het in 2016 lastig heeft gehad. Steeg de verkoop van smartphones in 2015 nog met 10,4 procent en een totaal van 1,44 miljard verscheepte devices, in 2016 was de groei slechts 2,6 procent naar een totaal van 1,47 miljard devices die over de toonbank gingen. Dit was overigens wel een absoluut record, geven de onderzoekers van IDC in hun rapport aan. Volgens de experts was de positieve afronding van het jaar een gevolg van een verkoopspurt in grote markten als China, de Verenigde Staten en Brazilië. Heel 2016 was in de ogen van de onderzoekers een opmerkelijk jaar. Niet alleen noteerde Apple voor de eerste keer minder verkopen van zijn iPhone, ook Samsung had het lastig. Verder nam de verkoop af in opkomende markten als het Midden-Oosten en Latijns-Amerika waar voor dit jaar juist een hoge groei was verwacht.

schermafbeelding-2017-02-05-om-12-06-44

Marktverdeling
Apple en Samsung vechten nog steeds in het wereldwijde smartphonesegment voor de eerste en tweede plaats. Dankzij sterke verkopen van de iPhone 7 en 7 Plus wist Apple in het vierde en laatste kwartaal van 2016 de nummer 1-positie over te nemen van Samsung. Wel daalden de totale iPhone-verkopen in 2016 met 5,2 procent ten opzichte van 2015. Samsung zag in 2016 zijn totale verkoop met 3 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks het Note 7-schandaal, wist de Zuid-Koraanse leverancier nog voldoende omzet te draaien met zijn Galaxy S- en J-modellen. Huawei neemt de derde plaats in met een toename van de verkoop van 30,2 procent ten opzichte van 2015. De eveneens Chinese fabrikant OPPO noteerde een gigantische groei, De vijfde plaats wordt, ten slotte, ook ingenomen door een Chinese fabrikant, Vivo. Deze fabrikant zag zijn verkopen in 2016 met maar liefst 107 procent stijgen ten opzichte van 2015.

Toekomstige ontwikkelingen
Voor dit jaar verwacht IDC nog weinig spectaculaire ontwikkelingen. De groei zal in 2017 licht gaan verbeteren ten opzichte van 2016, maar spectaculair zal die nog niet zijn. De verkoop van de iPhone zal misschien gaan toenemen als er een speciaal device wordt aangekondigd naar aanleiding van de tienjarige verjaardag van de iPhone. In groeiregio’s als het Midden-Oosten en Latijns-Amerika zal de verkoop weer gaan toenemen. De onderzoekers signaleren de toenemende aanwezigheid van de Chinese fabrikanten. Willen deze fabrikanten in 2017 echter een groter succes boeken, dan moeten ze veder gaan kijken dan alleen de Chinese thuismarkt. Pas dan kunnen ze voldoende groei realiseren om een serieuze bedreiging te gaan vormen voor Apple en Samsung, aldus de onderzoekers.

Advertenties