Onderzoek: Meeste IoT-verbindingen binnenkort via LPWAN-netwerken

6 februari 2017

3e61aa_44fe809045354ef683e2dcbad8557447mv2De meeste Internet of Things (IoT)-verbindingen komen over vijf jaar, in 2022, de meeste via de Low Power Wide Area Networks (LPWAN)-netwerken. Dit stelt een rapport opgesteld door Machina Research in opdracht van telecombrancheorganisatie GSMA.

 

In de mondiale standaardenstrijd lijken de LPWAN-netwerken nu als beste uit de bus te komen, vindt de mondiale telecombrancheorganisatie in het onderzoek . Het rapport stelt dat tegen 2022 het aantal LPWAN-netwerken dat verbindingen verzorgt voor IoT-toepassingen dat van 2G,3G en 4G overstijgt. In totaal zullen LPWAN-netwerken dan verantwoordelijk zijn voor ongeveer 1,4 miljard IoT-verbindingen wereldwijd. LPWAN-netwerken worden nu al door 67 mondiale mobiele operators gebruikt.

aaeaaqaaaaaaaatyaaaajgrhymnlzmnilwmzmmmtndkzzs05nzy0lwu4m2e1njiwztdmmg

Groei LTE-M- en NB-IoT-technologieën
De toenemende vraag naar LPWAN-netwerken leidt er ook toe fat daarvoor geschikte IoT- technologieen als LTE-M en NB-IoT groeien en gaat ook de markt voor IoT-toepassingen vooruit. LPWAN is, volgens de onderzoekers van Machina Research, juist zeer geschikt voor het IoT als netwerktechnologie omdat het toestaat dat applicaties lage datasnelheden hebben, zoals M2M. Daarnaast zorgt de technologie voor een lange batterijduur en kan voor langere tijd zonder onderhoud functioneren. Dit betekent dat de technologie erg goed geschikt is voor gebruik in extreme omstandigheden en in afgelopen locaties.

Complementaire technologie
Een ander voordeel van LPWAN is, aldus telecombrancheorganisatie GSMA, dat zij bestaande netwerken complementeren, zodat mobiele operators ook de bestaande mobiele netwerkinfrastructuur kunnen gebruiken door een upgrade. Het gaat hierbij vooral om het gebruiken van de 2G- en 4G-technologieën en ook LAN-netwerken als WiFi, Bluetooth en Zigbee. LTE-netweken kunnen een upgrade krijgen naar LTE-M, terwijl NB-IoT voor zowel 2G als 4G geschikt is. Ook dit kan de mondiale IoT-markt weer een sterke impuls geven, aldus de onderzoekers.

Advertenties