Onderzoek: Prijzen mobiele breedband in OECD-landen daalt

3 februari 2017

mobiletablet-stevanovicigor1De prijzen voor mobiele breedband in de landen die samenwerken binnen de OECD daalt, aldus een recent rapport van marktonderzoekers Strategy Analytics. Maar er bestaan nog wel flinke verschillen tussen de lidstaten onderling.

Mobiele breedband wordt steeds goedkoper. Zo ook in de 36 landen die zijn aangesloten bij de wereldwijde economische samenwerkingsorganisatie OECD: In het onderzoek constateren de marktspecialisten dat de gemiddelde prijs van 1 GB aan mobiele data, sinds het beginmeetpunt in 2011, met 39 procent is gedaald. Per jaar daalt deze prijs met 10 procent. Tegelijkertijd is de capaciteit van abonnementen voor mobiele breedband flink gestegen. Van maximaal 200 GB in 2011 tot maximaal 1.000 GB in het afgelopen jaar 2016.

 

OECD

Verschillen tussen lidstaten
Ondanks de daling van de prijs, geven de experts aan dat er tussen de afzonderlijke lidstaten nog wel heel veel verschil bestaat als het gaat om prijzen. Van alle 36 lidstaten is de goedkoopste prijs voor 1 GB aan mobiele breedband in Polen te vinden; 1 dollar per GB. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich landen als Colombia, Duitsland en Chili waar maar liefst 13 euro voor 1 GB aan mobiele data wordt gerekend. Strategy Analytics geeft ook aan dat de prijs in Nederland best wel hoog ligt; gemiddeld 10,05 euro per GB aan mobiele data.

 Overige conclusies
In het onderzoek, gehouden onder meer dan 100 aanbieders en 2.600 sim only-abonnementen uit de 36 lidstaten, constateerden de experts nog verder dat ruim 84 procent van het totale aanbod toegang geeft tot LTE. Daarnaast is 38 procent van het totaal aantal beschikbare abonnementen voor mobiele breedbandtoegang een sim only-abonnement. De meerderheid, 80 procent, is een gewoon abonnement.

Advertenties