Smartphones vaker ingezet als toegangspas

2 februari 2017

soft-token-oneSmartphones woeden steeds vaker gebruikt als toegangspas voor medewerkers tot kantoren. Dit stellen de specialisten van Gartner in een recent onderzoek. De komende jaren gaat dit verder toenemen.

 

 

Een smartphone gebruiken in plaats van een traditionele sleutel of andere token om toegang te krijgen tot kantoor. Deze toepassing van mobiele technologie neemt de komende drie jaar flink toe. De marktspecialisten stellen in hun rapport dat tegen 2020 een vijfde van bedrijven en organisaties hun medewerkers een smartphone als virtuele sleutel laat gebruiken om toegang te krijgen tot het gebouw of specifieke bedrijfsruimtes. In het afgelopen jaar, 2016, lag dit percentage nog op 5 procent.

pacs
Opkomst virtuele PACS
De belangrijkste reden voor bedrijven om op smartphones over te stappen, is dat door de zogenoemde Physical Access Control Systems (PACS)-toegangstechnologie tegenwoordig gekoppeld kan worden aan de ICT-infrastructuur van een bedrijf. Doordat er nu ook mobiele en cloudtoepassingen hiervoor beschikbaar zijn, valt een smartphone eenvoudig te integreren. Zo kunnen alleen medewerkers met de juiste authenticatie eenvoudig toegang krijgen tot bepaalde locaties. Op smartphones kunnen zo virtuele tokens worden geïnstalleerd om toegang te geven. Deze kunnen eindeloos softwarematig worden aangepast, naar mate medewerkers toegang moeten krijgen tot verschillende omgevingen. Deze mobiele tokens vervangen hiermee de traditionele eenmalige op hardware gebaseerde tokens . Tot slot zijn smartphones ook handig inzetbaar als het gaat om biometrische toegangsapparatuur. Veel mobiele toestellen hebben als biometrische toepassingen, vingerafdruk of irisscan. Wel zijn hiervoor nog enkele beperkingen uit de weg te ruimen, aldus Gartner.

Advertenties