FTTH Council: Gehele FTTH-dekking in EU mogelijk

27 januari 2017

glasvezelVolgens onderzoek van de Europese belangenorganisatie voor glasvezel is het mogelijk om heel de Europese Unie glasvezeldekking te bieden. In een onderzoek berekende de belangenorganisatie de kosten van deze uitrol en komt tot de conclusie dat deze meevallen.

 

In het kostenonderzoek heeft de belangenorganisatie berekend dat heel de Europese Unie van glasvezel kan worden voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van 100 procent homes passed, dus voorzien van een glasvezelaansluiting tot aan de deur, en 50 procent van de huizen daadwerkelijk aangesloten. Op dit beschikt 30 procent van de huizen in de 28 lidstaten van de Europese Unie over een aansluiting tot aan de deur en is 10 procent daadwerkelijk op een glasvezelnetwerk aangesloten. De totale kosten die de FTTH Council voor 100 procent passed en 50 procen aangesloten in de EU28 berekent, zijn 156 miljard euro. Andere onderzoeken, zoals van de EIB en analist Analysys Mason ramen de kosten van volledige glasvezeldekking in de lidstaten van de EU op tussen de 220-250 miljard dollar.

glasvezel-veenendaal-Reggefiber

Kostenbesparingen door hergebruik
In het onderzoek geven de experts voorbeelden van de uitrol van glasvezel in onder andere Spanje, Portugal en Zweden die moeten aantonen dat een volledige glasvezeldekking in alle lidstaten een reële optie is. In deze landen ligt de nationale glasvezeldekking al boven de 80 procent. Hoewel de kosten van 156 miljard  hoog zijn, verwacht de brancheorganisatie dat met hergebruik van bestaande de kosten omlaag kunnen. De overige twee instituten berekenden in hun voorspelling dat met hergebruik de kosten kunnen dalen tot 154 miljard euro.

Advertenties