Nederlanders willen meer mobiele telefoons aanschaffen

26 januari 2017

Graph_rise_544_408_s_c1_smart_scaleDe Nederlandse verkoop van mobiele telefoons gaat dit jaar redelijk groeien. Dit voorspellen de telecomspecialisten van Telecompaper in een onderzoek. Wel zal de markt voor de minrange- en high end-toestellen  in combinatie met een abonnement last gaan krijgen van de nu verplichte Wet financieel toezicht (Wft).

 

Nederlanders willen dit jaar weer graag een nieuwe mobiele telefoon kopen, zo stelt het onderzoek (van de experts. Ongeveer 39 procent van de respondenten, of vier op de tien, overweegt dit jaar een nieuwe mobiele telefoon te kopen. Hierdoor stijgt de verkoop van mobiele toestellen in Nederland dit jaar tussen de 10 en 13 procent. Gingen er in heel 2016 ongeveer 4,8 miljoen mobiele toestellen over de toonbank, zowel feature phones  als smartphones, dit jaar moet dit uitkomen op 5,4 miljoen. Dit zullen volgens Telecompaper voornamelijk smartphones zijn.

smartphones-1440-b

Oorzaak toename
De belangrijkste reden voor de voorspelde groei van de mobiele telefoonverkoop is de toenemende bereidheid onder Nederlandse consumenten om producten te kopen. Dit komt, zo stelt het onderzoek, doordat de economische omstandigheden zich verbeteren en daardoor ook het consumentenvertrouwen toeneemt.

Invloed Wft
Ondanks alle mooie vooruitzichten, signaleert het onderzoek ook dat de Nederlandse mobiele telefoonverkoop vanaf dit jaar last kan krijgen van de verplichte Wet financieel toezicht. Vooral als het gaat bij de verkoop van mobiele toestellen in combinatie met een abonnement. Vanaf dit jaar worden afbetalingsregelingen voor toestelabonnementen met een aankoopprijs van 250 euro gezien als een lening. Deze wordt dan ook zodanig geregistreerd. Hierdoor zijn Nederlandse consumenten wellicht huiverig een dergelijke combinatie aan te schaffen omdat dit als officiële lening bij de BKR moet worden geregistreerd. De daadwerkelijke aankoopprijs van een toestel wordt daarom een keuze-item bij aanschaf. De verplichting zal dan vooral de aanschaf van midrange- en high endtoestellen gaan treffen, zoals die van Samsung en Apple. Tegelijkertijd verwacht Telecompaper dat deze toestellen meet los zullen worden verkocht en consumenten een sim only-abonnement zullen aanschaffen. Fabrikanten van goedkope toestellen, zoals Huawei, Wiko en Alcatel kunnen hiervan weer profiteren.

Advertenties