Ministerie I&M: Veel Nederlanders steunen verbod mobiel gebruik op de fiets

25 januari 2017

ministerie_van_verkeer_en_waterstaatMobiel bellen en appen op de fiets moet verboden worden. Dit vindt een meerderheid van de Nederlandse bevolking volgens een in opdracht van het ministerie voor Infrastructuur & Milieu. Opvallend is dat ouderen mobiel bellen en appen op de fiets gevaarlijker vinden dan jongeren.

 

Bellen en appen op de fiets is eigenlijk net zo gevaarlijk als het gebruiken van een mobiele telefoon achter het stuur in een auto. Dit is dan ook een urgent probleem, aldus een meerderheid van de respondenten in het onderzoek. Volgens het ministerie vinden zeven op de tien Nederlanders mobiel bellen op de fiets een belangrijk probleem en geeft 71 procent aan dat zij vaak gevaarlijke situaties als gevolg van bellen op de fiets zien. Dit leidt ertoe dat driekwart van de respondenten dan ook een verbod wil voor mobiel telefoongebruik op de fiets.

csm_fietsen_smartphone-780_8001375460
Verschil in leeftijdsgroepen
Opvallend in het onderzoek is dat ouderen vaker problemen hebben met mobiel bellen op de fiets dan jongeren. Van de ondervraagde ouderen geeft 92 procent aan dat het gevaarlijk is om al fietsend bezig te zijn met een mobiele telefoon. Daarom pleit 90 procent van deze groep voor een verbod op mobiel bellen op de fiets. Twee derde van de jongeren geeft aan dat mobiel bellen op de fiets eigenlijk onacceptabel is. Ongeveer 50 procent van de ondervraagde jongeren, 40 procent minder dus dan de ouderen, geeft aan dat daarom een verbod noodzakelijk is.

Voorbereiding verbod
Het ministerie hield het onderzoek om te bekijken hoe de Nederlandse samenleving tegen een verbod voor mobiel bellen op de fiets aankijkt. Eind vorig jaar kondigde verantwoordelijk minister Schulz van I&M aan een wettelijk verbod op mobiel bellen op de fiets voor te bereiden. Naast een wettelijk verbod wordt ook onderzocht, in samenwerking met diverse partners, hoe technische innovaties in de nabije toekomst kunnen vorkomen dat mobiel in het verkeer wordt gebeld.

Advertenties