Smartphone- en mobiele app-gebruik neemt onverminderd toe

24 januari 2017

smartphoneHet mondiale gebruik van smartphones en mobiele apps blijft de komende vier jaar flink toenemen. Dit stellen de marktspecialisten van IHS Markit op basis van een onderzoek naar de groei van de smartphoneverkoop en het gebruik van mobiele apps. Vooral financiële en messaging apps zijn zeer gewild.

Uit het onderzoek van de marktspecialisten komt naar voren dat zij verwachten dat de mondiale smartphoneverkoop tussen 2016 en 2020 met 50 procent zal gaan toenemen. Gingen er in 2016 ongeveer 4 miljard smartphones over de toonbank, tegen 2020 is dit 6 miljard. De totale omzet uit de smartphoneverkoop komt wereldwijd tegen 2020 uit op 355 miljard dollar. Inmiddels vertegenwoordigen smartphones en tables nu al 60 procent van de totale in gebruik zijnde ‘slimme apparatuur’. In 2008 lag dit percentage nog op 17 procent. Een belangrijke conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat mobiele communicatie steeds belangrijker wordt. Zo staat mobiele communicatie in het zakelijke leven steeds centraler en worden mobiele toestellen ook steeds meer voor entertainment gebruikt door consumenten. Mobiele toestellen verdringen hiermee de pc.

finance-apps

App-gebruik groeit ook
Niet alleen het smartphonegebruik groeit hard de komende vier jaar, ook het gebruik van mobiele apps blijft wereldwijd toenemen. De bestedingen van consumenten aan mobiele apps groeien tussen 2016 en 2020 van 54 miljard dollar naar maar liefst 74 miljard dollar. De jaarlijkse groei van bestedingen aan mobiele apps bedraagt in deze periode 8 procent. Vooral bestaat er veel interesse in apps voor mobiel betalen en andere financiële diensten. In opkomende landen bestaat er veel interesse in dit soort diensten en is vaak de enige manier om toegang te krijgen tot betaal- en financiële diensten. Ook in volwassen markten zullen mobiele betaaldiensten steeds meer een ‘disruptive’ effect gaan krijgen. De grote aanbieders van mobiele platforms, Google en Apple, gaan steeds meer dit soort diensten integreren. Ook mobiele apps voor communicatie, messaging, diensten zijn uitermate populair. He gebruik van dit soort apps groeit van ongeveer 5 miljard eindgebruikers in 2016 naar 7,5 miljard in 2020. Populaire apps zijn WhatsApp, Facebook Messenger en Line.

Regionale ontwikkelingen
Tot slot keken de onderzoekers ook hoe het smartphone- en mobiele-app-gebruik zich regionaal ontwikkelen. In opkomende regio’s als Afrika en het Midden-Oosten zijn smartphones al het voornaamste communicatiemiddel. Ook zijn deze regio’s, samen met Latijns-Amerika, de snelst groeiende als het gaat om mobiel app-gebruik. Tussen 2016 en 2020 groeien Afrika en het Midden-Oosten op dit laatste gebied jaarlijks met 18 procent. Latijns-Amerika groeit met 23 procent zelfs harder. De regio Azië –Pacific blijft echter de grootste afnemer van mobiele apps, met een marktaandeel van ongeveer 50 procent van de consumentenbestedingen.

Advertenties