GSMA Intelligence: Multi-sim gebruik afhankelijk diverse factoren

23 januari 2017

dual-simUit een rapport van het onderzoeksinstituut van brancheorganisatie GSMA blijkt dat het gebruik van meerdere simkaarten door een enkele mobiele eindgebruiker afhankelijk is van diverse factoren. Vooral tussen ontwikkelde en zich ontwikkelende landen is er een duidelijk verschil.

 

In hun onderzoek constateren de specialisten dat het aantal simkaarten dat in bezit is van een mobiele abonnee aan het dalen is. Had in 2012 een enkele mobiele abonnee gemiddeld 1,50 simkaarten in bezit, in 2016 is dat gedaald naar 1,44. De onderzoekers keken daarbij waarom eindgebruikers meerdere simkaarten gebruiken. Zo blijkt dat het gescheiden gebruik van persoonlijk gebruik en zakelijk gebruik de voornaamste reden is om er meerdere simkaarten op na te houden. Daarna komt een wisselende netwerkkwaliteit als belangrijkste reden. Opvallend is, aldus het rapport, dat hierbij een duidelijk onderscheid valt waar te nemen tussen ontwikkelde landen en landen die nog in ontwikkeling zijn.

679c30bc-ace8-4880-b531-fd7b5c94d55a

Gebruik in ontwikkelde landen
In ontwikkelde landen geven mobiele eindgebruikers aan dat zij meerdere simkaarten gebruiken omdat zij over meerdere deviecs beschikken. Dit is bijvoorbeeld in Australië de voornaamste reden, waar twee op de vijf respondenten dit als reden aangeven. De eindgebruikers in Zuid-Korea en de Verenigde Staten komen hier dichtbij; een derde geeft dit aan. Verder geeft 15 procent van de ondervraagden aan dat zij meerdere simkaarten gebruiken wanneer zij reizen. Zowel in hun thuismarkt, omdat de netwerkdekking per operator  per regio kan verschillen,  als in het buitenland. Eindgebruikers in deze landen gebruiken relatief ook weinig mobiele toestellen met de capaciteit voor dual-sim, zo constateert het onderzoek ook.

Verschil landen in ontwikkeling
De respondenten in de onderzochte landen in ontwikkeling, vooral in Afrika, geven echter andere redenen. Zo blijkt meer dan een derde van deze respondenten meerdere simkaarten te gebruiken omdat de kwaliteit van de netwerkdekking op verschillende plekken binnen hun eigen regio sterk kan variëren. Daardoor is het vaak nodig om van operator en dus simkaart te wisselen. Ook zijn respondenten in deze landen erg gevoelig voor de prijs van de mobiele diensten. Daarom geeft bijna een derde van deze respondenten aan regelmatig nieuwe simkaarten te kopen om zo te kunnen profiteren van kortingen of promoties. In tegenstelling tot de ontwikkelde landen is het gebruik van dual-sim toestellen in deze landen weer hoger, zo besluiten de specialisten hun rapport.

Advertenties