Mobiel app-gebruik in 2016 flink gestegen

18 januari 2017

mobile-appsHet gebruik van mobiele apps is in 2016 flink toegenomen. Dit constateert app-onderzoeker App Annie in haar recente jaaroverzicht. Zowel het aantal downloads, de omzet en de tijd dat mobiele apps worden gebruikt, is sterk gestegen.

 

Mobiele apps zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks mobiel gebruik. In 2016 is het mobiele app-gebruik, de omzet hieruit en de gespendeerde tijd dan ook flink toegenomen, zo constateren de experts. In 2016 steeg het aantal downloads van mobiele apps wereldwijd met 15 procent naar een totaal van 13 miljard. Het totaal aantal is verdeeld tussen Google Play en de App Store van Apple voor iOS. De meeste downloads voor Google Play vonden plaats in India die daarmee de Verenigde Staten als belangrijkste markt voorbij streefde. China is de grootste markt als het gaat om iOS downloads. Ook dit laad ging de VS voorbij. Andere markten die sterke winsten zagen, waren Indonesië, Mexico en Brazilië. Volwassen markten groeiden ook flink. Gemiddeld gebruiken mobiele app-gebruikers wereldwijd 30 verschillende apps per maand, aldus het rapport. De gemiddelde tijd dat eindgebruikers aan mobiel app-gebruik spenderen groeide in 2016 met meer dan 20 procent naar een totaal van 900 uur.

app-annie-3Inkomsten ook omhoog
Niet alleen het aantal downloads steeg flink, ook de inkomsten uit mobiele apps namen flink toe. In 2016 betaalden de platformeigenaars, Google en Apple, aan ontwikkelaars en andere derde partijen in totaal89 miljard dollar aan omzet uit gedownloade mobiele apps. Dit zijn inkomsten uit in-app advertenties en omzet uit de aankoop van apps. Dit is 40 procent meer dan in 2015. Wanneer de 30 procent marge van de platformaanbieders wordt meegerekend, 30 procent, komt de totale omzet uit mobiele apps in 2016 uit op 127 miljard dollar, aldus de specialisten van App Annie. Wanneer alleen wordt gekeken naar de betaalde omzet aan app-ontwikkelaars, is de omzet 35 miljard dollar wereldwijd.

app-annie-4Soorten apps
De onderzoekers keken niet alleen naar aantal downloads, gebruik en omzet, maar ook naar het specifieke app-gebruik. De specialisten constateren nu dat mobiele apps traditionele systemen vervangen, vooral in sectoren als het bankwezen, de retail en entertainment. Financiële mobiele apps zijn gegroeid in populariteit, vooral door het eenvoudige gebruiksgemak. Ook mobiele apps voor videostreaming, zoals Netflix en YouTube stegen in 2016 extreem in gebruik. Ten opzichte van 2015 steeg het gebruik van mobiele apps voor winkelen met 30 procent in de Verenigde Staten in 2016. Landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk noteerden extreem hoge groei in het aantal winkelsessies in de maand november 2016. Ook gaming apps blijven populair. Gaming apps zorgden voor 75 procent van de omzet uit de App Store van Apple en 90 procent in Google Play. De top vijf populaire mobiele apps in 2016 waren ten slotte Facebook, WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram en SnapChat.

app-annie-2

Advertenties