Omzet uit Internet of Things tegen 2020 extreem gegroeid

17 januari 2017

industrial_iotDe omzet uit het Internet of Things (IoT) is tegen 2020 de 1 biljard dollar overschreden. Dit concluderen de experts van IDC in een recent rapport over de ontwikkeling van dit marktsegment. De maakindustrie is de grootste afnemer van dit soort slimme toepassingen.

 

De interesse in het Internet of Things (IoT) blijft maar groeien. De marktexperts stellen in hun onderzoek dat de mondiale omzet uit het IoT in 2016 op 737 miljoen dollar uitkomt. Voor de periode tussen 2015 en 2020 verwachten de experts zelfs dat de omzet uit dit segment uitkomt op maar liefst 1,29 biljard dollar in 2020. Dit is een jaarlijkse groei van 15,6 procent. Vooral in het zakelijk segment groeit de omzet hard. Volgens de experts komt dit vooral doordat bedrijven meer aandacht besteden aan de integratie van dit soort devices in hun bedrijfsproces. Ook de groeiende zakelijke interesse in innovatieve toepassingen, zoals robotics en virtual reality-toepassingen draagt hieraan bij, aldus het onderzoek.

prus42209117-f-1

Hardware-toepassingen populair
In de periode verwacht het onderzoek dat het meeste geld zal worden uitgegeven aan hardware-toepassingen voor het IoT. Tegen 2020 zal in dit segment ongeveer 400 miljard dollar worden uitgegeven, vooral aan modules en sensors. Daarna komen categorieën als diensten, software en verbindingstoepassingen. Ondanks dat het meeste aan hard ware zal worden uitgegeven, is dit wel de meest langzaam groeiende categorie. De uitgaven aan software, voornamelijk applicatiesoftware, en diensten zullen tussen 2015 en 2020 sneller stijgen dan die voor verbindingen en hardware.

Sectoren en regio’s
De onderzoekers keken natuurlijk ook naar welke zakelijke sectoren het meest investeren in het IoT. In 2016 waren dit de nijverheidssector, 178 miljard dollar, de transportsector, 78 miljard dollar en de nutssector met 69 miljard dollar. De onderzoekers verwachten dat het consumentensegment, in 2016 nog goed voor de vierde plek, tegen 2020 zal zijn gestegen naar de derde plek. Daarnaast verwachten de experts dat in de periode 2015-2020 vooral cross overs tussen sectoren het goed zullen doen. Zij denken hierbij onder meer aan investeringen in met het internet verbonden voertuigen en slimme toepassingen voor gebouwen. De sectoren die de sterkste groei zullen laten zien, zijnde verzekeringssector, het consumentensegment, de gezondheidszorg en de retail. De meeste uitgaven aan  IoT-toepassingen vinden plaats in de regio Azië–Pacific, gevolgd door de Verenigde Staten, West-Europa en Japan.

Advertenties