Juniper Research: Groei van aantal verbonden IoT-devices gaat hard

13 januari 2017

internt-of-things-icons-e1447334556556Wereldwijd is het internet of Things (IoT) niet meer weg te denken. Dit betekent ook dat steeds meer devices hiermee wordt verbonden. Ten opzichte van 2016 neemt het aantal IoT-devices tegen 2021 drie keer zoveel toe, aldus onderzoek van marktspecialist Juniper Research.

Uit het onderzoek van de marktexperts komt naar voren dat het aantal met het Internet of Things (IoT) verbonden devices tegen 2021 verdriedubbelt of 200 procent groeit naar meer dan 46 miljard devices. De onderzoekers stellen dat dit vooral komt doordat de komende vier jaar de gemiddelde prijs van een IoT-device sterk gaat dalen. De prijs komt zelfs misschien bij de magische grens van 1 dollar per stuk te liggen. De meeste met het IoT verbonden devices gaan voorkomen in de industriële sector en bij publieke organisaties. In deze marktsegmenten neemt het gebruik de komende vier jaar jaarlijks met 24 procent toe.

Voorbereiding noodzakelijk
Hoewel het marktsegment voor het IoT dus flink booming is, waarschuwen de experts wel dat bedrijven en organisaties zich op de komst van grote datastromen moeten voorbereiden. De huidige systemen voor analytics en databases zijn nog niet voldoende voorbereid om de Big Data 2.0 aan te kunnen die het IoT met zich meebrengt. Analytics en intelligente systemen moeten daarom zodanig worden aangepast om ook te werken met minder krachtige netwerkapparatuur, zoals minder krachtige routers. Ook leveranciers van IoT-diensten moeten zich aanpassen en meedenken met hun, vaak minder technische, eindgebruikers.

Beveiligingsaandacht essentieel
Tot slot geven de experts aan dat ook aandacht voor beveiligingsaspecten rondom het IoT meer dan ooit actueel moet zijn. Zeker nu hackers vaker botnets van IoT-devices inzetten om hun kwaadwillende acties uit te voeren. De experts signaleren dat de zakelijke markt al wel bezig is met investeren in het beveiligen van hun IoT-toepassingen, maar dat de consumentenmarkt nog flink achterloopt. Zij vinden dan ook dat een goede samenwerking tussen wet- en regelgeving , bedrijven e n media noodzakelijk is om het hele IoT-landschap goed te beveiligen en iedereen zich daarvan bewust te laten worden.

Advertenties