EC komt met maatregelen voor OTT-spelers

12 januari 2017

De Europetelecoms-sector-in-europese Commissie heeft onlangs bekend gemaakt dat aanbieders van OTT-spelers in de lidstaten moeten voldoen aan gelijkwaardige eisen als de traditionele telecomoperators.

 

In de regelgeving die nu wordt voorgesteld, de Regulation on Privacy and Electronic Communications, geeft de EC aan dat voor aanbieders van OTT-diensten dezelfde regels gaan gelden als voor traditionele telecomaanbieders in de EU op het gebied van de privacy. Hierdoor kan nu deze laatste groep eindelijk beter verdienen op datagebruik en krijgen OTT-spelers te maken met dezelfde privacymaatregelen.

Specifieke maatregelen
In het kort komt de EC nu met een vijftal specifieke maatregelen. In de eerste plaats moeten OTT-aanbieders voldoen aan dezelfde vertrouwensmaatregelen voor communicatie en kunnen daarop worden aangesproken. Op de tweede plaats wordt regelgeving op het gebied van data privacy en beschermingsmaatregelen in alle lidstaten worden geharmoniseerd. Daarnaast moet locatiegebonden data anoniem worden gemaakt of worden verwijderd, tenzij een eindgebruiker direct toestemming heeft gegeven of dat het noodzakelijk is voor facturen. Ten vierde kunnen telecombedrijven nu toestemming van eindgebruikers vragen voor het gebruik van metadata, zoals locatiegegevens, om nieuwe diensten te kunnen aanbieden aan adverteerders, transportbedrijven en lokale autoriteiten. Tot slot, als vijfde maatregel, wordt het nu rigide cookiebeleid versoepeld. Cookies die de privacy niet schaden, kunnen nu zonder probleem en vereiste toestemming worden geplaatst.

Advertenties