Onderzoek: Grootzakelijke IoT-investeringen komen op stoom

11 januari 2017

kitchen-brains-iot-750x422Ondanks enkele grote bezwaren rondom veiligheid en terugverdienkosten komen de grootzakelijke investeringen in de uitrol van toepassingen voor het Internet of Things (IoT) in 2017 flink op stoom. Dit blijkt uit een recent rapport van marktonderzoeker 451 Research.

Uit het onderzoek onder 1.000 grootzakelijke afnemers van IT-diensten blijkt dat maar liefst 71 procent van de respondenten op dit moment al gegevens verzamelt voor gebruik binnen IoT-toepassingen. Daarnaast verwachten deze bedrijven in het komende jaar 33 procent meer uit te geven aan IoT-toepassingen. Van de respondenten geeft 90 procent aan de komende 12 maanden meer aan IoT-toepassingen te gaan uitgeven. Daarnaast geeft 40 procent aan hun investeringen, in vergelijking met die in 2016, met 25 tot 50 procent te gaan verhogen. Belangrijke elementen die bedrijven nog tegenhouden om verder te investeren in het IoT zijn de beveiliging, de helft van de respondenten geeft dit aan, en weinig inzicht in de opbrengsten van investeringen in IoT, 41 procent.

iot

Groei datagebruik
Ondanks deze bezwaren neemt toch het dagelijks gebruik van IoT-gegevens binnen de bedrijven toe. In het rapport geeft 68 procent van de respondenten aan dat zij IoT data gebruiken voor het beheer van de dagelijkse werkzaamheden. Vooral voor het uitvoeren van preventief onderhoud, het omlaagbrengen van downtime in fabrieksapparatuur en het beheer van wagenparken. Daarnaast geeft ook 69 procent aan dat zij IoT-gegevens inzetten voor beveiligings- en compliance-doeleinden. Dit om risico’s te vermijden.

Doeleinden IoT
Tot slot identificeren de onderzoekers voor welke initiatieven de bedrijven IoT willen gebruiken. Dit zijn vooral zaken rondom beveiliging, data analytics, het analyseren van financiële gegevens, gezondheids- en industriële toepassingen. Hierbij gaat het dan vooral om zaken als het analyseren van de uptime en betrouwbaarheid van de zakelijke servers binnen de eigen IT-ecosystemen en applicaties en het in de gaten houden van bijvoorbeeld de kosten van specifieke zakelijke operaties, zoals bijvoorbeeld het berekenen van de kosten van een EHBO-afdeling binnen een ziekenhuis. Ook gebruikt 42 procent van de respondenten IOT data om nieuwe producten te ontwikkelen of bestaande producten en diensten te verbeteren.

Advertenties