EZ: Landelijke dekkingsplicht mobiel internet

9 januari 2017

t-mobile_antenne_2Het ministerie van Economische Zaken gaat mobiele aanbieders bij de komende spectrumveilingen, zoals voor 5G, een dekkingsverplichting opleggen. Dit maakte het ministerie aan het eind van 2016 bekend.

 

Volgens verantwoordelijk minister Kamp heeft ons land op dit moment een toppositie in de wereld als het gaat om beschikbaarheid en snelheid van vaste en mobiele verbindingen zoals WiFi en 4G. Daarnaast staat Nederland als enig Europees land in de mondiale top 10 als het gaat om dekking van 4G mobiel internet. Om deze posities ook in de toekomst te waarborgen, gaat het ministerie voortaal bij nieuwe frequentieveilingen, zoals voor 5G, mobiele aanbieders een dekkingsverplichting opleggen. Specifiek gaat deze dekkingsverplichting gelden voor gebieden waar op dit moment de mobiele dekking nog niet genoeg is.

5G mobile networks will dominate Japan after taking over 4G LTE
Doelen
Kamp stelt dat het doel van deze dekkingsverplichting is dat overal in Nederland tenminste altijd een mobiel netwerk voor bellen en internetten beschikbaar is. Tegelijkertijd geeft het ministerie ook aan dat het zich ten doel heeft gesteld om ervoor te zorgen dat tegen 2025 iedere Nederlander een vaste internetverbinding kan gebruiken met een snelheid tot 100 Mbps. Ook in de buitengebieden.

Advertenties