Onderzoek: CAPEX Nederlandse mobiele operators daalt

16 december 2016

t-mobile_antenne_2Nederlandse mobiele operators hebben het afgelopen derde kwartaal van 2016 minder in hun netwerken geinvesteerd. Dit concluderen de marktspecialisten van Telecompaper in een recent onderzoek.

 

Uit het onderzoek blijkt dat de vier grote mobiele operators in ons land in Q3 2016 gezamenlijk 503 miljoen euro aan telecominvesteringen hebben uitgegeven. Dit is 7,3 procent minder dan in dezelfde periode in 2015.

Oorzaken
De specialisten constateren dat er verschillende redenen voor de mobiele operators zijn om minder in hun netwerken te investeren. Dit zijn onder meer het voltooien van een 4G- of glasvezelinfrastructuur, een keuze voor het aanleggen van glasvezel naar alleen de straatkasten (FttC) in plaats van direct naar huizen (FttH) zelf en het vervangen van fysieke door virtuele ontbundeling. Ook consolidatie kan leiden tot minder uitgaven, onder meer door inkoopvoordelen. De onderzoekers stellen wel dat de investeringen onder druk staan dor nieuwe technologie, zoals het Internet of Things (IoT), 5G en nieuwe kabeltechnologie.

Lees meer hier.

Advertenties