Min EZ: Voldoende keuzevrijheid op Nederlandse breedbandmarkt

6 december 2016

meer-dan-220-moties-ingediend-laatste-vergaderdag-kamerConsumenten hebben in ons land voldoende keuzevrijheid als het gaat om breedbanddiensten, betalen niet te veel en zijn niet gedwongen om alles-in-één-pakketten af te nemen. Dit stelt minister Kamp van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen over de verhoudingen en prijsontwikkelingen op de Nederlandse breedbandmarkt.

In zijn antwoord geeft de verantwoordelijk minster aan zich geen zorgen te maken over de ontwikkelingen op de Nederlandse breedbandmarkt met twee snelle infrastructuren, KPN en Ziggo. De stellers van de vragen, Kamerleden Jacobi en Oosenburg van de PvdA, vinden dat hierdoor weinig keuze voor de consument is. Volgens Kamp valt dat mee. De meeste consumenten kunnen een keuze maken tussen deze twee infrastructuren, maar door de regulering van het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders, via dit netwerk, ook hun diensten aanbieden. Hierdoor ontstaat meer keuzevrijheid. Kamp wil dat deze mogelijkheid ook in de toekomst blijft bestaan, maar volgens hem is regulering minder zeker geworden vanwege Europese regelgeving. Die is gericht op het reguleren van één dominante speler. In Nederland zijn er nu twee gelijkwaardige dominante spelers. Kamp wil graag dat het Europese kader ook mogelijkheden biedt voor het reguleren van een duopolie.

vergelijk_alles_in_1_pakket1
Prijzen breedband
In de Kamervragen wordt ook gevraagd of de prijzen van breedband en breedbanddiensten niet te hoog zijn in vergelijking met andere Europese landen. De minister antwoordt hierop dat uit recent onderzoek van de Europese Unie blijkt dat er geen prijsverschil te ontdekken valt. Wel is hij het eens dat prijsverhogingen vaak voortvloeien uit een verhoging van de btw. Wel mist de minister nog dat tegenover prijsverhogingen ook verbeteringen van de dienstverlening staan. Ook geeft Kamp aan dat hij een Nederlands onderzoek naar de prijzen van internetabonnementen niet nodig vindt.

Afname alles-in-één
Tot slot constateert minster kamp in zijn antwoord op de Kamervragen dat consumenten niet gedwongen worden om een alles-in-één pakket af te nemen wanneer zij breedband willen. Er zijn volgens hem voldoende alternatieven in de markt. Zo zijn er naast KPN en Ziggo aanbieders van internet-only abonnementen waarvan de prijzen vaak lager geprijsd zijn. Daarnaast is er volgens de bewindsman een grote groep eindgebruikers die juist alles-in- één willen hebben, onder meer vanwege de prijsvoordelen. Wel wil de minister zich wel bij de huidige herziening van het Europese telecomkader inzetten voor een goede reguleringspositie voor een effectieve concurrentie en een goede keuzevrijheid in de Nederlandse markt.

Advertenties