Europees Parlement geeft eerste goedkeuring aan roaming caps

30 november 2016

De verantwoordelijke Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) van Het Europees Parlement heeft gisteren de maximale roamingtarieven vastgesteld die moeten gaan gelden wanneer roaming binnen de lidstaten van de Europese Unie volgend jaar wordt afgeschaft.

Gisteren is weer een belangrijke stap gezet naar het einde van de roamingtarieven binnen de lidstaten van de Europese Unie. Het Europees parlement (EP) stelde vandaag de maximale wholesale roamingtarieven vast die gaan gelden wanneer roaming binnen de EU wordt opgeheven, maar gebruikt kunnen worden bij onder meer excessief gebruik. De tarieven zijn wel lager dan eerder door de Europese Commissie en de afzonderlijke EU-lidstaten eerder in de Telecomraad zijn vastgesteld.

Tarieven
De tarieven die nu zijn vastgesteld komen uit op een cap van 0,03 euro per minuut voor bellen en 4 euro per GB aan data. In 2018 daalt dit laatste tarief naar 3 euro per GB, in 2020 2 euro per GB en naar 1 euro in 2021. De EC ging eerder uit van 0,04 euro voor bellen en 8,50 euro voor 1 GB aan mobiele data, terwijl de lidstaten 10 euro wilden voor een roaming van 1 GB aan mobiele data. De tarieven van het EP zijn nog in behandeling en dus niet helemaal definitief. Eerst moet nog het hele EP er zijn goedkeuring aan geven, gevolgd door de Europese Telecomraad van ministers.

Advertenties