Home > Branchenieuws, Mobiele devices, Mobiele markt, Mobiele technologie, Mobiele toepassingen, Onderzoek, Tablets > IDC: Tabletmarkt in West-Europa afhankelijk van dure devices

IDC: Tabletmarkt in West-Europa afhankelijk van dure devices

29 november 2016

tablet-being-used_5De verkoop van vooral duurdere tablets en detachables  in West-Europa noteerde het derde kwartaal van dit jaar een goede stijging, aldus de onderzoekers van IDC. De hele tabletmarkt in deze regio zit echter nog steeds in een dip.

De tabletmarkt in West-Europa zit nog steeds in een dip. Uit het kwartaalonderzoek over Q3 2016 blijkt dat de tabletmarkt in de regio is gedaald met 6.7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Wel groeide de omzet in de markt met 4,8 procent ten opzichte van Q3 2016 tot2,5 miljard euro. Opvallend is wel dat het met duurdere tablets beter gaat dan met goedkopere. Het segment van 600 euro en hoger nam in Q3 2016 toe met 66,7 procent.

schermafbeelding-2016-11-28-om-18-54-28

Detachables nemen toe
Naast de groei van het aantal duurdere tablets, is ook de detachable tablet bezig met een grote opmars in het tabletsegment in West-Europa. De markt voor dit soort tablets groeide met 48,8 procent ten opzichte van Q3 2015.  Binnen het commerciële segment steeg de penetratie van detachable tablets met 13,1 procent. ook hier geldt, zo geeft IDC aan, dat detachables vaak te vinden zijn in het duurdere prijssegment. Het aantal detachables met een prijs van boven de 600 euro, zoals binnen de iPad Pro-serie van Apple of de Surface-serie van Microsoft, steeg in Q3 2016 naar 52,2 procent. In Q3 2015 was dit nog 26,5 procent Inmiddels vertegenwoordigen detachable tablets 21,9 procent van alle in het derde kwartaal van dit jaar verkochte tablets.

Slates en besturingssystemen
Het aantal gewone of slate tablets daalde naar een groei van 15 procent ten opzichte van 2015. Vooral komt doordat de hele tabletmarkt in West-Europa afneemt. Dit vooral door de toenemende verzadiging van de markt in deze regio. Dit heeft vooral gevolgen voor de consumentenmarkt. Dit marktsegment noteerde in Q3 een daling van maar liefst 10,8 procent. Door de opkomst van detachablesis Windows sterk in opkomst als besturingssysteem. Android is nog steeds marktleider en iOS tweede. Apple is in West-Europa wel nog steeds marktleider, gevolgd door Samsung en Lenovo, Acer en Amazon.

Advertenties