2016: CAPEX-telecominvesteringen blijven nagenoeg gelijk

29 november 2016

Mobile-Phone-Masts-AnteneaDe uitgaven CAPEX-telecominvesteringen in de wereld blijven dit jaar nagenoeg gelijk. Dit constateren de onderzoekers van IHS Technology in een recent onderzoek. Er bestaan wel grote regionale verschillen en veel verschil in investeringssegmenten. Wel nemen de inkomsten, ten opzichte van vorig jaar, weer toe.

 

De uitgaven aan CAPEX door telecombedrijven blijven dit jaar nagenoeg gelijk, zo constateren de specialisten. Wel nemen ze weer een beetje toe, nadat ze in 2015 sterk zijn gedaald. In totaal zullen in 2016 de service providers 0,7 procent meer investeren in CAPEX dan in 2015. Dit omvat een bedrag van in totaal 341 miljard dollar. Service providers gaan vooral investeren in nieuwe mogelijkheden voor vaste breedband, zoals Fiber-to-theX (FTTX)-toepssingen. Dit gebeurt vooral in Europa. Ook wordt er meer geld uitgegeven aan hardware, behalve in de draadloze en TDM-voice segmenten. Aan software voor niet-telecom- en datacomtoepassingen, bijna de helft van alle CAPEX_uitgaven, wordt ook meer uitgegeven. Dit segment groeit met dubbele procentpunten. De CAPEX-uitgaven aan telecom worden in meer dan 88 procent van de gevallen gedaan door telecomoperators, zo constateren de experts verder.

585818

Regionale verschillen
De specialisten van IHS technology zien dat er grote verschillen bestaan in de investeringsagenda’s binnen afzonderlijke regio’s. Dit leidt weer tot regionale en nationale desynchronisatie van investeringen en dus een mondiale stagnatie. Vooral in Noord-Amerika, de EMEA-regio en in het Caraibisch-gebied/Latijns-Amerika (CALA) is er sprake van een lage enkele percentagegroei. Echter dit wordt weer uit balans gebracht door een daling van de investeringen in China, hetgeen weer van invloed is op de prestaties van Azie -Pacific. Deze regio blijft echter wel de regio die nog het meeste aan CAPEX geeft, 42 procent marktaandeel. Noord-Amerika blijft op hetzelfde zitten, gevolgd door de EMEA-regio en CALA.

Inkomsten licht omhoog
De onderzoekers constateren tot slot dat de inkomsten uit telecomdiensten wereldwijd dit jaar weer licht, met 1 procent, toenemen tot 93 biljard dollar aan het einde van 2016. Dit in tegenstelling tot de daling van 4 procent in 2015. Wel bestaan er weer grote regionale verschillen. De meeste inkomsten komen uit Azië –Pacific, gevolgd door Noord-Amerika.

Advertenties