Markt gebruikte smartphones zet komende jaren door

25 november 2016

wel-of-geen-refurbished-iphone-kopenRefurbished smartphones zijn tegenwoordig erg populair. De markt voor dit soort toestellen gaat de komende vijf jaar daarom flink toenemen, zo constateren de marktexperts van IDC in een recent onderzoek. Deze toestellen kunnen  volgens hen wellicht een ‘disruptive’ element in de smartphonemarkt gaan vormen.

 

Smartphones die door eerste gebruikers bij een verzamelpunt zijn ingeleverd, technisch geschikt zijn bevonden en zijn opgeknapt of ‘refurbished’, zijn mateloos populair. Vooral in volwassen markten als de Verenigde Staten, West-Europa  en Azië neemt de vraag naar deze smartphones voor een tweede leven toe, aldus de onderzoeksresultaten van de marktexperts. De komende vijf jaar groeit de vraag van 81,3 miljoen gebruikte smartphones in 2015 naar 22,6 miljoen in 2020. Dit is een voorspelde jaarlijkse groei van 22,3 procent. Met een gemiddelde vraagprijs van 136 dollar in 2020, gaat de  totale mondiale omzet in dit, blijkbaar interessante, marktsegment naar een voorspelde 30 miljard dollar in 2020.

schermafbeelding-2016-11-24-om-11-03-53Succesfactoren
De onderzoekers stellen dat de vraag naar gebruikte smartphones toeneemt doordat steeds meer operators hier op inspelen. Vooral in de Verenigde Staten en West-Europa hebben operators abonnementen  en strategieën geïntroduceerd voor trade-in- of buyback-programma’s. Ook bieden zij, en ook andere e-retailers, hun eindgebruikers programma’s waarbij zij gebruikte toestellen kunnen aanschaffen tegen hoge kortingen.

Toekomstige ontwikkelingen
De onderzoekers van IDC constateren verder dat de markt voor refurbished smartphones de komende jaren onder druk komt te staan. Mobiele operators in de verenigde Staten hebben al moeite met het beantwoorden van de vraag. Dit komt vooral door de talloze refurbished smartphoens die zij moeten leveren aan klanten die een verzekering voor toestelvervanging hebben afgesloten. Ondanks deze druk verwachten de experts dat de markt voor dit soort toestellen best wel eens ‘disruptive’ kan worden. Dit marktsegment kan voor mobiele operators nieuwe bronnen van inkomsten aanboren en kan eveneens helpen het marktaandeel, door deze onderscheidende dienst, te vergroten.

Advertenties