Home > ARPU, Branchenieuws, Mobiele devices, Mobiele markt, Omzet, Onderzoek, Smartphones > Strategy Analytics: Apple verdient het meest aan smartphones

Strategy Analytics: Apple verdient het meest aan smartphones

24 november 2016

apple-fbi-514451372Apple weet nog steeds de meeste winst van alle smartphonefabrikanten  te halen uit de verkoop van zijn iPhones. Dit constateren de experts van Strategy Analytics in hun kwartaalonderzoek naar de omzet uit smartphones van het derde kwartaal van dit jaar. De specialist uit Cuppertino wordt wel op de hielen gezeten door Chinese fabrikanten.

iPhones mogen dan minder over de toonbank gaan zoals blijkt uit eerder kwartaalonderzoek, maar de winst die de computergigant uit Cuppertino op de smartphones maakt, is nog steeds de grootste van allemaal. Volgens de specialisten boekten smartphonefabrikanten in Q3 2016 in totaal een winst van 9,4 miljard dollar. Maar liefst 91 procent van deze winst ging naar Apple; 9 miljard dollar. De fabrikant wist vooral zoveel winst te maken door zijn prijsbeleid te maximaliseren en zijn productiekosten zoveel mogelijk te beperken. Op deze manier weet de fabrikant, ondanks een dalende markt en tegenvallende verkopen tot het maximale eruit te halen.

schermafbeelding-2016-11-23-om-10-37-57

Overige koplopers
Opvallend is dat de rest van de top vier producenten met hoge winsten in Q3 2016 allemaal uit China komen. Na Apple komt Huawei op de tweede plaats, en daarmee de hoogst genoteerde Android-gebaseerde fabrikant van smartphones, met een totale winst van 0,2 miljard dollar. Dit is 2 procent van het totaal. Voor deze leverancier is een efficiënte supply chain, mooi uitziende producten en een effectieve marketing de sleutel tot meer winst. Op de derde en vierde plaats komen Vivo en OPPO die eveneens alle beid 1 procent marktaandeel hebben. Vooral een uitstekend prijsbeleid en veel verkopen in Azie zijn voor deze twee fabrikanten de belangrijkste winst assets.

Advertenties