Home > Branchenieuws, Breedband, Clouddiensten, Nederland, Onderzoek, Unified Communications, Vast breedbandinternet, VoIP > VoIP en UC meer aanwezig in Nederlands bedrijfsleven

VoIP en UC meer aanwezig in Nederlands bedrijfsleven

23 november 2016

hosted-voip-300x225Steeds meer Nederlandse gebruiken VoIP en toepassingen voor Unified Communications (UC). Dit blijkt uit recent onderzoek van marktspecialist Computer Profile onder 3.500 Nederlandse bedrijven met 50 of meer medewerkers. Multinationals lopen daarbij, als bijna vanzelfsprekend, voorop.

 

Het gebruik van VoIP is in het Nederlandse bedrijfsleven met 50 en meer medewerkers goed ingeburgerd, zo constateert het onderzoek. Inmiddels geeft 69 procent aan een VoIP-toepassing te gebruiken. Vooral in grote bedrijven, vooral multinationals, is het gebruikspercentage erg hoog 80 procent van de locaties. Bij bedrijven met locaties met tussen de 200 en 500 medewerkers, ligt het gebruikspercentage van VoIP op 73 procent. Bij tussen de 100 en 200 medewerkers is het percentage 68 procent en bij 50 tot 100 op 64 procent.

2-voip-penetration
Unified Communications
Naast VoIP is ook het gebruik van UC-toepassingen aan het toenemen. Het gaat hierbij voor de meeste respondenten om de combinatie van toepassingen voor realtime communicatie met berichtenverkeer of mail. Inmiddels geeft 31 procent van de respondenten aan dit soort toepassingen te gebruiken, vaak Skype 4 Business. Multinationals lopen hier duidelijk mee voorop ten opzichte van de andere bedrijven met 50 of meer medewerkers. Bijna 50 procent van locaties de multinationals gebruikt UC-toepassingen, aldus het rapport. Het meest worden deze toepassingen, 50 procent, in de ICT- en nutssector gebruikt. In de zorg ligt het gebruikspercentage op 20 procent, een uitschieter naar beneden. Het gemiddelde percentage in de diverse bedrijfssectoren ligt tussen de 28 en 35 procent. Videoconferencing als stand alone toepassing wordt in totaal door 14 procent van de respondenten gebruikt.

3-penetration-unified-communications
Marktleiders
De specialisten van Computer Profile konden het natuurlijk niet laten om ook onderzoek te doen naar de markleiders op het terrein van VoIP. Bij de VoIP is Cisco met een percentage van 20 procent marktleider. Vooral multinationals nemen VoIP-producten van deze Amerikaanse leverancier af; 22 procent marktaandeel in die sector. Ook microsoft heeft met 34 procent installed base hier een grote vinger in de pap. Avaya komt, aldus de onderzoekers, op de tweede plaats met een totaal marktaandeel van 16 procent. Mitel komt op plek drie, gevolgd door KPN. Alcatel-Lucent besluit de top 5. Het marktaandeel van Avaya is in alle bedrijfssectoren gelijk, 10 procent. KPN kent een vergelijkbaar marktaandeel in de publieke en commerciële sectoren, rond de 9 tot 10 procent. Wel scoort, zo besluiten de experts, KPN beduidend minder in het multinational-segment, 3 procent. Welke sectoren duidelijk voor Mitel en Alcatel-Lucent zijn, worden ten slotte door de onderzoekers niet vermeld.

4-vendors-ip-communication

Advertenties