Afrika zet in op mobiele breedband

23 november 2016

africaMobiele breedband gaat de komende jaren sterk groeien in Afrika. Dit ondanks een langzamere stijging de afgelopen tijd van het aantal mobiele verbindingen. Inkomsten uit mobiele data gaan toenemen en die uit telefonie dalen, aldus de specialisten van het Britse Ovum.

 

Uit een recent rapport van de Britse marktonderzoekers blijkt dat mobiele breedband de komende jaren, tot 2021, flink gaat toenemen. Over vijf jaar zijn er in totaal 1 miljard mobiele breedbandverbindingen op het continet actief. Daarnaast zal het aantal smartphoneverbindingen in Afrika tegen hetzelfde jaar in totaal 929,9 miljoen bedragen. Niet geheel verwonderlijk zal ook de omzet uit niet-traditoneel verkeer en dataverkeer gaan toenemen, van 6,40 miljard dollar in 2015 naar 27,56 miljard in 2021. Dit is een jaarlijkse groei van 27,6 procent. Belangrijke oorzaken hiervan zijn goedkopere smartphones en de groeiende uitrol van 3G en 4G/LTE-netwerken in Afrikaanse landen. Diensten die het meeste zullen opleveren, zijn onder meer nieuwe digitale diensten zoals digitale media en mobiele financiële diensten.

africa-market-outlook-infographic-1024x651

Vertraging mobiele abonnementen
Ondanks bovenstaande beloften, valt wel te constateren dat er een vertraging in het aantal mobiele abonnementen optreedt in Afrika. Tegen het einde van dit jaar komt het maximale aantal wel op 1 miljard te liggen, maar de totale penetratie lag eind juni op 79 procent. Tegen 2021 zal het totale aantal mobiele abonnementen op 1,33 miljard liggen. Daarnaast constateren de experts dat ook de inkomsten uit mobiele telefonie de komende vijf jaar zullen dalen.

Advertenties