IoT-netwerken met eigen technologie krijgen last van LPWAN-netwerken

21 november 2016

Internet of Things (IoT)-netwerken die een eigen technologie hiervoor gebruiken, gaan last krijgen van de opkomst van gestandaardiseerde draadloze IoT-netwerken als LPWAN’s, op basis van LTE, NB-IoT enEC-GSM-IoT. Dit stellen de marktonderzoekers van ABI Research in een recent rapport.

Volgens het onderzoek van de marktspecialisten zijn veel IoT-netwerken met een eigen technologie, zoals LoRa, RPMA en SIGFOX op dit moment de beste oplossing bij de uitrol van LTE, maar dat gaat veranderen als nieuwe technologieën in opkomst zijn. Deze propietary IoT-netwerken zijn nu nog wel marktleider, maar krijgen straks stevige concurrentie van op mobiele technologie, LTE, gebaseerde IoT-netwerken, zoals LowPowerWideAreaNetworks (LPWAN) die de mobiele technologie als transportlaag gebruiken. Hierbij noemen zij vooral netwerken als LTE-Cat-M1-, NB-IoT- en EC-GSM-IoT- technologieën als belangrijkste concurrenten. Hoewel de ‘eigen technologie’ –IoT-netwerken op dit moment een voordeel hebben, zijn mobiele operators weredlwijd bezig met het zich voorbereiden op een overstap naar draadloze LPWAN-uitrol aldus de onderzoekers.

Redenen overstap cellulaire LPWAN
In hun onderzoek geven de onderzoekers aan dat mobiele operators wereldwijd vooral overstappen naar een cellulaire IoT-netwerkinfrastructuur omdat deze infrastructuur de belofte heeft van ondersteuning door een groot ecosysteem, interoperabiliteit tussen leveranciers en mobiele operators en de mogelijkheid om bestaande mobiele netwerken verder snel uit te bouwen met software-upgrades, zodat geen nieuw spectrum en hardware moeten worden gebruikt. Vooral de regio’s Noord-Amerika, West-Europa en Azië – Pacific lopen voorop bij de uitrol van draadloze LPWAN-IoT-netwerken. In de Verenigde Staten wordt hierbij veel ingezet op LTE-Cat.M1. deze technologie sluit het beste aan op de huidige ontwikkelingen daar en operators denken later na over een upgrade naar NB-IoT. In de andere regio’s wordt vooral ingezet op NB-IoT vanwege de lage kosten voor end nodes en de lange batterijduur die zij hebben.

Toekomst ‘eigen’ LPWA-technologie
De toekomst voor de eigen LWPA- technologieën is gelukkig toch niet helemaal donker. De onderzoekers zien vooral deze technologieën een belangrijke rol gaan spelen voor de toekomst van M2M-netwerken die nu nog 2G- of 3G –netwerken gebruiken als transportmiddel. In gevallen dat deze 2G- en 3G-netwerken worden uitgefaseerd, wat de komende jaren in toenemende mate zal gaan gebeuren, kunnen deze netwerken het M2M-verkeer overnemen Zo hoeven operators niet te wachten op de uitrol van de draadloze LPWAN-netwerken voor hun M2M-diensten en kunnen zij deze zonder al te veel problemen blijven aanbieden in een transitieperiode, zo besluit het rapport.

Advertenties