GSMA: Overheden moeten meer randvoorwaarden scheppen voor 5G

18 november 2016

5gOverheden moeten meer randvoorwaarden gaan scheppen op de uitrol van 5G te vergemakkelijken. Dit stelt telecombrancheorganisatie GSMA in een recente publicatie. Alleen met mondiaal vastgestelde randvoorwaarden, vooral spectrum,  kan ultrasnelle 5G goed worden uitgerold en bijdragen tot meer ontwikkeling.

Uit de publicatie blijkt dat regeringen wereldwijd het vooral eens moeten worden over voldoende geharmoniseerd spectrum om de beste snelheden mogelijk te maken, goedkopere devices en internationale roamingmogelijkheden zonder problemen.

Spectrum belangrijkste
Voldoende spectrum en harmonisatie hiervan is voor de brancheorganisatie het belangrijkste. Er moet voldoende nieuw spectrum beschikbaar komen en het is belangrijk dat bestaand spectrum ook voor 5G kan worden ingezet wanneer dit nodig is. Belangrijk hierbij is ook dat gebruikstoepassingen een eigen bepaald spectrum krijgen toegewezen, die helpt echt snelle 5G te realiseren. De brancheorganisatie komt hiervoor als voorschot al met een aantal mogelijke toepassingen. In de eerste plaats moet de sub-1 GHz-frequenties worden gereserveerd voor grote 5G-dekking binnen stedelijke omgevingen, voorsteden, landelijke omgevingen en moet diensten voor het Internet of Things (IoT) gaan ondersteunen. Ten tweede moet spectrum tussen de 1 en 6 GHz worden gebruikt voor het verbeteren van dekking en capaciteit. Dit is inclusief het spectrum tussen de 3.3- en de 3.8 GHz dat in veel gevallen de basis voor 5G-diensten moet gaan vormen. Tot slot, als derde voorstel, moet het spectrum boven de 6 Ghz worden ingezet voor de behoefte aan ultra snelle breedband zoals voor 5G is voorzien. Hierbij moet vooral gekeken naar frequenties boven de 24 GHz.

schermafbeelding-2016-11-17-om-16-13-34

Overige investeringen
Tot slot bepleit de brancheorganisatie nog dat overheden wereldwijd meer moeten investeren in sites voor small cells en netwerken die future proof zijn om toekomstige ontwikkelingen aan te kunnen. Zodat de telecomindustrie niet weer achter dezelfde ontwikkelingen aan hoeft te gaan.

Advertenties