Onderzoek: Mobiel blijft wereldwijd sterk groeien

17 november 2016

mobile-businessMobiel zit wereldwijd alleen maar in de lift en dat blijft voorlopig nog wel zo. Dit is de belangrijkste conclusie uit de meest recente editie van het Mobility Report van Ericsson. Mobiele video en het Internet of Things (IoT) zijn ook sterk groeiende.

 

Mobiel is king en dat is natuurlijk niet geheel verrassend, zo geven de experts van de Zweedse netwerkleverancier aan in hun recente Mobility Report. Alleen de groei neemt wel sterk toe. Zij constateren dat er aan het eind van dit jaar wereldwijd ruim 3,9 miljard smartphone-abonnementen actief zijn. Het merendeel van deze smartphone-abonnementen gebruikt 3G- en LTE-netwerken. In 2022 groeien deze soort abonnementen naar in totaal 6,9 miljard abonnementen, waarvan dan 95 procent 3G, LTE en 5G gebruikt. Vooral het aantal 5G-abonnementen gaat in de periode 2016-2022 toenemen. In 2022 zullen er wereldwijd 550 miljoen 5G-abonnementen actief zijn. Volgens Ericsson gaat 5G ervoor zorgen dat er binnen verschillende sectoren een digitale transformatie gaat plaatsvinden en er nieuwe toepassingen komen op gebieden als het Internet of Things (IoT), automatisering, transport en big data. De regio Noord-Amerika neemt hierbij een belangrijke plaats in. Ongeveer een kwart, 25 procent, van de 5G-abonnementen zal dan in deze regio te vinden zijn. Azië –Pacific zal voor 5G de snelst groeiende regio zijn, tot 10 procent in 2022. De regio’s Afrika en het Midden-Oosten  zullen zich snel ontwikkelen van een nu nog op 2G georiënteerde markt naar een marktaandeel van 80 procent van alle 3G- en LTE-abonnementen.

ericsson-mobility-nov-16-subscriptions

Toename mobiele breedband
De onderzoekers constateren verder ook mobiele breedband nog steeds stevig groeit. Tegen 2022 zullen er mondiaal in totaal 8,9 miljard mobiele abonnementen zijn, waarvan 90 procent, 6,1 miljard, voor mobiele breedband. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat ook het mondiale mobiele dataverkeer flink groeit. Dit komt vooral door de eerder genoemde stijging van het aantal smartphone-abonnementen en een hoger datagebruik per abonnement. Vergeleken met dezelfde periode in 2015 groeide het mondiale dataverkeer in Q3 2016 al met 50 procent. Veel mobiel dataverkeer komt voor rekening van een toename van de mobiele videoconsumptie. Tot 2022 groeit mobiele video, aldus het rapport van Ericsson, met jaarlijks 50 procent. In 2022 vormt mobiele video dan 75 procent van het totale mobiele dataverkeer. Verder constateren de experts dan live streaming en videobroadcasting flink toeneemt.

ericsson-mobility-nov-16-traffic-regions

Groei Internet of Things
Tot slot signaleren de specialisten van Ericsson nog de enorme groei van het Internet of Things (IoT) de komende jaren. Zij voorspellen, hype of niet, voor 2022 een totaal van tegen de 29 miljard met het internet verbonden devices. Maar liefst 18 miljard hiervan hebben een relatie met het IoT.

Advertenties