Ericsson: Operators bereiden zich serieus voor op 5G

15 november 2016

5g-networkOperators wereldwijd bereiden zich serieus voor op de komst van 5G. Dit stelt de Zweedse netwerkspecialist Ericsson op basis van een recent onderzoek. Belangrijk is wel dat zij deze stappen blijven doorzetten en daarbij samenwerken met derde partijen.

Wereldwijd bereiden operators zich serieus voor op de komst van 5G. Dit constateren de Zweedse onderzoekers onder 29 grote operators. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de conversie naar de nieuwste snelle mobiele technologie vooral wordt gedreven uit omzettechnische motieven. Zo geven bijna alle respondenten aan dat groei in omzet en kostenbesparing de belangrijkste redenen zijn om te investeren in 5G.

5g

Nieuwe markten en zakelijke modellen
Om deze omzetgroei te realiseren, geven de respondenten ook in grote getale aan dat met 5G vooral nieuwe markten willen aanboren. Waar eerder vooral de focus op consumenten lag, zien operators nu voor 5G nieuwe mogelijkheden in industriële en grootzakelijke markten om omzetgroei te boeken. Bijvoorbeeld met meer industriespecifieke diensten of met nieuwe zakelijke modellen waarbij omzet wordt gedeeld met derde partijen. Ook kan 5G goed worden ingezet voor het Internet of Things (IoT), zo stellen de specialisten. Consumenten blijven wel belangrijk, maar de focus verschuift richting het aanbieden van zakelijke diensten, zo stellen de onderzoekers van Ericsson. Tot slot wordt ook samenwerking met derde partijen wordt door de respondenten gezien als een goede manier om met 5G meer omzet te boeken. Niet alleen om het proces van de overstap naar 5G gestroomlijnder te laten verlopen, maar ook voor nieuwe gebruikerstoepassingen en zakelijke modellen.

Advertenties