LTE groeit wereldwijd ondanks grote tegenstellingen

14 november 2016

4g-phone-mrt.2015De mondiale LTE-dekking en snelheid blijft maar toenemen, zo constateren de specialisten van OpenSignal in hun tweede onderzoek dit jaar naar de dekkingsstatus en snelheid van de mobiele netwerktechnologie. Dit ondanks het achterblijven van soms grote markten. Nederland staat in de ranglijst zowel voor dekking als snelheid in de top 10.

 

De uitrol van LTE-netwerken blijft wereldwijd toenemen. Dat is de belangrijkste conclusie van de telecomspecalisten van OpenSignal in hun recente State of LTE-rapport van november 2016. In dit tweede LTE-rapport, de eerste verscheen in 2015, constateren de marktspecialisten dat  naast de groei van het aantal LTE-netwerken dat de dekking ook is toegenomen. Wereldwijd wordt daarbij de ranglijst aangevoerd door Zuid-Korea. In dit Aziatische land kunnen eindgebruikers 95,5 procent van de tijd dekking krijgen van een LTE-netwerk. Op de tweede plaats komt Japan,92 procent, en derde is Litouwen met 84,7 procent. De onderzoekers constateren verder dat 3G op zijn retour is als mobiele technologie voor dataverbindingen in de wereld, maar deze technologie vult nog op veel plaatsen de gaten in de dekking van 4G-netwerken in. Naast de toplanden die een 4G-dekking va n meer dan 90 procent van de tijd bieden, heeft een derde gemiddeld een dekking van 70 procent van de tijd. Toch zijn er ook nog veel landen die minder dan 60 procent dekking bieden. Dit zijn niet alleen opkomende landen of landen die in ontwikkeling zijn, maar ook bijvoorbeeld enkele grote Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, 57,94 procent, Duitsland, 57,12 procent, Italië, 54,16 procent en Frankrijk, 49,44 procent.

schermafbeelding-2016-11-12-om-12-40-40

Snelheden ook belangrijk
Naast 4G-dekking, zijn ook snelheden belangrijk volgens de onderzoekers. Inmiddels behalen enkele landen via 4G mobiele datasnelheden die een alternatief gaan vormen voor vaste breedband. Landen als Singapore, Zuid-Korea en Hongarije scoren met gemiddelde 4G-snelheden van boven de 40 Mbps. Andere landen scoren met snelheden van 30 Mbps en hoger. De gemiddelde 4G-snelheid ligt voor de meeste landen tussen de 20 en 25 Mbps. Het mondiale gemiddelde ligt op 17,4 Mbps. Opvallend is dat op het gebied van snelheden er veel tegenstellingen zijn. Enkele grote markten, zoals bijvoorbeeld India met 6,4 Mbps en de Verenigde Staten met 14 Mbps laten lage 4G-selheden zien, terwijl opkomende markten als bijvoorbeeld Ecuador met 24,92 Mbps hogere snelheden hebben. De onderzoekers geven hiervoor niet echt een duidelijke verklaring.

schermafbeelding-2016-11-12-om-12-40-55

Nederland behoort tot koplopers
In het onderzoek van OpenSignal is ook gekeken naar de situatie in Nederland. Nederland noteert in november 2016 op maar liefst de vijfde plaats in de wereld als het gaat om 4G-dekking. De dekking wordt in ons land op 84,10 procent gewaardeerd. In het eerste rapport uit 2015 was deze dekking nog 83 procent. Ook op het gebied van snelheid scoren de vaderlandse 4G-netweken van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 goed. Met een gemiddelde snelheid van 33,8 Mbps neemt Nederland een zevende plaats wereldwijd in.

Advertenties