Deloitte: Nederlanders flink verslaafd aan de smartphone

11 november 2016

schermafbeelding-2016-11-10-om-10-13-19Nederlanders zijn flink verslaafd aan de smartphone. Dit stellen de onderzoekers van accountants- en advieskantoor Deloitte in een recent verschenen jaarlijks onderzoek naar het mobiele gebruik van consumenten. Daarnaast stijgt het smartphonegebruik onder 55-plussers en zijn IoT-devices voor consumenten vaak nog een niche.

Uit de Nederlandse versie van het jaarlijkse Global Mobile Consumer Survey 2016 van de accountants- en adviesorganisatie blijkt dat de smartphone in ons land echt een verslavend device is geworden. De verslaving gaat zo ver dat veel Nederlanders, 33 procent, ook in de nacht hun smartphone checken. Dit is nog onder het Europese gemiddelde van 39 procent, maar toch zorgwekkend aldus de onderzoekers. In de meeste gevallen, 23 procent,  gebruiken eindgebruikers hun smartphone ’s nachts om de tijd af te lezen. Veder geeft 9 procent aan ook social media te checken in de vroege uurtjes en 8 procent instant messagingberichten als WhatsApp. De verslaving aan smartphones leidt wel tot sociale problemen, aldus Deloitte. Zo geeft 31 procent van de Nederlandse respondenten aan discussies te hebben gehad over hun smartphonegebruik. Ook kunnen smartphoens spelbreker zijn bij etentjes.

schermafbeelding-2016-11-10-om-09-53-23
Toename 55-plussers
De specialisten constateren verder dat het smartphonegebruik onder 55-plussers in Nederland verder toeneemt. Inmiddels beschikt 77 procent van deze oudere consumenten volgens Deloitte over een smartphone. Twee jaar geleden, in 2014, was dit nog 55 procent. Ongeveer de helft van deze oudere eindgebruikers gebruikt hun device meer dan tien keer per dag.

schermafbeelding-2016-11-10-om-10-12-01
IoT nog een niche
Tot slot keken de onderzoekers ook hoe het gebruik van devices voor het Internet of Things (IoT) onder Nederlandse consumenten was. Nederlanders zijn nieuwsgierig naar het gebruik van deze devices, maar kijken voorlopig nog wel de kat uit de boom. Het gebruik van met het internet verbonden devices anders dan computers en mobiele devices is in Nederland nog echt wel een niche voor consumenten. Hoewel al 50 procent een dergelijk device heeft, zijn dit vooral nog devices voor entertainment. De experts van Deloitte verwachten dat het gebruik van IoT-devices wel gaat toenemen als er meer applicaties beschikbaar komen. Devices voor Virtual Reality (VR)-toepassingen worden, tot slot, nog slechts weinig gebruikt.

schermafbeelding-2016-11-10-om-09-54-42

Advertenties