Onderzoek: Mobiele geldtransacties besparen op internationaal geld overmaken

10 november 2016

full-value-mobile-financial-services_articles_lgMobiele geldtransacties kunnen flink besparen op de kosten die worden gemaakt bij het versturen van geld vanuit het buitenland naar het thuisland. Dit stelt een onderzoek van de mondiale brancheorganisatie voor de telecomsector, de GSMA. Dit helpt vooral mensen die in het buitenland werken en regelmatig geld overmaken naar familie voor levensonderhoud.

Volgens onderzoek van de Wereldbank zijn er wereldwijd meer dan 250 miljoen mensen die in het buitenland werken en regelmatig geld naar het eigen land sturen om hun familie te onderhouden. In 2015 ging het hierbij om in totaal 581,6 miljard dollar, waarvan 75 procent naar ontwikkelingslanden werd gestuurd. Veel van de mensen die geld naar huis sturen, doen dit via gespecialiseerde money transfer-bedrijven. Een nadeel hiervan is dat zij zitten opgescheept met hoge commissies. Door nu mobiele geldtransacties te gebruiken, zo stelt de GSMA in haar onderzoek, kunnen deze verstuurders maar liefst 50 procent besparen op de transactiekosten. Door deze mobiele toepassingen te gebruiken, betalen zij slechts 2,7 cent voor een transactie van 200 dollar tegen 6 cent via een money transfer-specialist.

mm_pr

Voordelen
Voor de mensen die dit geld ontvangen is dit positief, want deze krijgen nu meer inkomen, zo berekenen de experts van de GSMA. Dit voordeel kan wel oplopen tot wereldwijd in totaal 20 miljard dollar in extra inkomen voor de ontvangende families. De onderzoekers wijzen er ook op dat met deze mobiele gelddiensten steeds meer mensen toegang krijgen tot financiële diensten en daarmee beantwoorden aan de UN Sustainable Development Goals (SDG), in dit geval SDG 12.

Advertenties