Mobiele backhaul profiteert straks van LTE-A en 5G

8 november 2016

telecom02_7_05Tussen 2015 en 2020 gaat de mobiele backhaulmarkt voor macrocells het meest profiteren van de opkomst van LTE-A- en 5G-netwerken. Dit constateren de onderzoekers van IHS Technology in een recent onderzoek. Microwave blijft nog steeds een belangrijke mobiele backhaul-technologie.

De markt voor macrocells voor mobiele netwerken is aan verandering onderhevig.  Werd in 2015 nog een groei van 5 procent gerealiseerd, dit jaar blijft de markt gelijk, zo constateren (https://technology.ihs.com/585259/research-note-5g-and-lte-a-to-drive-long-term-growth-in-macrocell-mobile-backhaul-market) de specialisten. In 2016 daalt de markt voor dit soort infrastructuurtoepassingen zelfs licht met 1 procent naar een totaal verwachte omzet van 8,3 miljard dollar. Hoewel er nog steeds voldoende vraag is naar macrocell-oplossingen door de uitrol van LTE, de expansie van 3G-netwerken in nog ontgonnen gebieden en backhaulverbeteringen voor bestaande toepassingen, staat de prijs van de apparatuur flink onder druk. Deze prijsdruk belemmert op zijn beurt de groei van de omzet.

585260

Gunstiger klimaat verwacht
Ondanks deze prijsdruk verwachten de experts van IHS Technology voor de periode tot 2020 betere resultaten. Deze betere resultaten komen volgens hen vooral voor rekening van de groei van het aantal LTE-A-netwerken en de verwachte upgrade naar 5G. In 2020 is dit marktsegment dan met 3 procent gegroeid ten opzichte van dit jaar naar een totale omzet van 8,76 miljard dollar in 2020. Vooral de verkoop van IP edge routers draagt hieraan bij, zo stellen de specialisten verder. Dit heeft vooral te maken met het upgraden van de netwerken dor operators om 5G te gaan implementeren.

Microwave nog dominant
De onderzoekers keken ook naar de gebruikte mobiele backhaulttechnologieën die voor macrocells worden ingezet. Zij voorspellen dat in de nabije toekomst glasvezel de belangrijkste backhaul-technologie gaat worden. Voor de onderzoeksperiode 2015-2020 is een duidelijke omslag naar op glasvezel gebaseerde backhaul waarneembaar. Wel signaleren zij dat microwave-verbindingen nog steeds een belangrijke plaats innemen bij mobiele backhaul. Zij vinden dat de groei van LTE-A en 5G ertoe leiden dat dit soort verbindingen juist leidt tot een groei van het aantal microwave-verbindingen, vooral millimeter-verbindingen. Ook de small cell-markt groeit. Dit vooral om de capaciteit van de macrocell-netwerken te vergroten.

Advertenties