Android blijft overduidelijk populairste mobiele besturingssysteem

7 november 2016

android-wallpaperUit onderzoek van Strategy Analytics blijkt dat Android nog steeds het populairste mobiele besturingssysteem is onder smartphonegebruikers. Wel staat dit mobiele besturingsysteem steeds meer onder druk.

 

Android blijft, op basis van de smartphoneverkoopcijfers over het derde kwartaal van 2016, nog altijd wereldwijd het populairste mobiele besturingssysteem voor smartphones, volgens de marktspecialisten. Van de in Q3 2016 in totaal 375 miljoen verkochte smartphones, draait 88 procent op  Android De groei van dit mobiele besturingssysteem ging ten koste van ieder ander mobiel besturingssysteem. Het marktaandeel van iOS van Apple daalde bijvoorbeeld naar 12 procent. Vooral komt dit door een verminderde interesse in iPhones in China en Afrika. De mobiele besturingssystemen BlackBerry en Windows Phone van Microsoft verdwenen helemaal. Andere alternatieve opkomende mobiele besturingsystemen, zoals Tizen van Samsung, hebben het moeilijk. Dit komt, aldus de onderzoekers, vooral door beperkte productportfolio’s  en bescheiden ondersteuning voor ontwikkelaars.

schermafbeelding-2016-11-04-om-14-27-17

Uitdagingen voor Android
Hoewel Android nu absoluut marktleider is, verwachten de experts dat eigenaar Google toch binnenkort voor enkele uitdagingen komt te staan. Het mobiele besturingsysteem is nu wereldwijd de meest goedkope en gebruiksvriendelijke, maar dat laat niet onverlet dat het helemaal onkwetsbaar is. Strategy Analytics verwacht dat Android last gaat krijgen van de sterke fragmentatie door de honderden leveranciers. Zo maken niet veel van deze (hardware)leveranciers op dit moment weinig winst. Bovendien, zo besluiten de experts, voort googles recent gelanceerde Pixel-range smartphones een sterke concurrent voor die handelspartners die Android juist populair hebben gemaakt.

Advertenties