Ericsson: Microwave-spectrum belangrijker voor mobiele backhaul

2 november 2016

2014-02-17-css-webMicrowave-spectrum wordt steeds belangrijker voor mobiele operators om hun mobiele backhaul goed te organiseren. Dit blijkt uit recent onderzoek van netwerkleverancier Ericsson. Vooral voor de ontwikkeling van 5G wordt dit van belang.

 

In het onderzoek stellen de specialisten van de netwerkleverancier dat door de komst van LTE en 5G de mobiele backhaul van operators steeds verder onder druk komt te staan. Mobiele netwerken krijgen steeds meer te maken met een hogere datadoorvoer en een lagere latency, afhankelijk van het beschikbare radiospectrum en vraag naar diensten. Met de komst van LTE en zeker 5G moet de backhaulcapaciteit zich verder gaan ontwikkelen. Rond 2025, zo stelt het onderzoek, kunnen radio sites een behoefte hebben aan een backhaul van maar liefst 10 Gbps, hoewel de meerderheid nog minder dan 1 Gbps nodig zal hebben. Voor operators wordt het daarom steeds interessanter om multiband frequenties te gebruiken voor backhaul. Hiermee maken zij efficiënt gebruik van verschillende frequentiebanden en kunnen daarmee de prestaties en de beschikbaarheidverwachtingen over grote geografische gebieden realiseren, volgens het onderzoek.

161026-microwave-figure1-620

Microwave-verbindingen vaker gebruikt
De specialisten concluderen dat er inmiddels een duidelijke trend bestaat over de toenemende inzet van microwave-verbindingen voor het vergroten van het spectrum voor mobiele backhaul. Zij verwachten dat tegen 2025 maar liefst 65 procent, behalve in Azië, van alle radio sites via microwave met elkaar zijn verbonden. Microwave-verbindingen groeien daarnaast in frequentiegebruik. In de eerste plaats doordat deze toepassingen bredere kanalen gebruiken, maar ook worden er microwave-verbindingen gebruikt in steeds meer nieuwe frequenties. De E-Band groeit hierbij het meest, aldus de experts van Ericsson. Dit komt omdat spectrum in deze band weinig geld kost. Daarom zal het gebruik van microwave-verbindingen in deze band in de nabije toekomst flink gaan groeien.

161026-microwave-figure5-620

Goede toekomstige oplossing
De experts van Ericsson komen in hun onderzoek uiteindelijk tot de conclusie dat microwave mobiele operators in de nabije toekomst flink van waarde zal zijn. Vooral om de backhaul afkomstig van LTE- en 5G-netwerken te kunnen beheren. Volgens Ericsson is microwave daarvoor een efficiënte, goed presterende en vooral kosteneffectieve manier, vooral in de E-Band, om dit te realiseren.

Advertenties