Mobiele operators kiezen vaker LPWA voor uitrol IoT

28 oktober 2016

IoT1Mobiele operators kiezen vaker voor Lower Power Wide Area (LPWA)-technologieën binnen niet-gelicenseerd spectrum om hun IoT-proposities uit te rollen. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Taiwanese specialisten van Digitimes Research.  Kosten en meer flexibiliteit zijn hiervan de belangrijkste drijfveren.

 

Uit het onderzoek van de Taiwanese onderzoekers komt naar voren dat mobiele operators wereldwijd de voorkeur geven aan LPWA-technologieën binnen niet-gelicensieerd spectrum voor de uitrol van IoT-toepassingen. Dit gebeurt volgens hen vaker dat de uitrol van het IoT via Narrow-Band-IoT (NB-IoT)-technologie in bestaand gelicencieerd spectrum die de operators in bezit hebben.

Kosten en flexibiliteit

De belangrijkste reden voor mobiele operators wereldwijd om voor LPWA-technologie in niet-gelicensieerd spectrum te kiezen is vooral het kostenaspect. Het uirollen van talloze sensors neemt vaak een groot gedeelte van de investeringen van telecomoperators in IoT-netwerken in beslag. Dit in tegenstelling tot de uitrol van basisstations en gateways. Wanneer zij NB-IoT-technologie zouden gebruiken, kost dit tussen de 10 en 20 dollar per module. Dit is tussen de 100 en 200 procent duurder dan voor een LPWA-module waarvoor de uitrol minder dat 10 dollar kost. Ook speelt flexibiliteit een rol als gaat om de keus voor frequentiebanden. Voor LPWA is spectrum beschikbaar onder de 1 GHz, bijvoorbeeld binnen de 433 MHz, de 470 MHz, de 780 MHz, 868 MHz en de 915 MHz-frequenties voor LoRaWAN-toepassingen. Mobiele operators hebben dus meer keus dan binnen het voor hen beschikbare gelicensieerde model. Bovendien is dit laatste spectrum niet helemaal zeker, omdat overheden na het verstrijken van de licentietermijn dit spectrum anders kunnen alloceren.

lpwa-network

Groei sensors en aanbieders
De onderzoekers constateren tot slot dat, op basis van cijfers van Ericsson, het aantal IoT-sensors wereldwijd toeneemt van 4,6 miljard in 2015 naar 15,7 in 2021. Hiervan zal ongeveer 90,5 procent zijn gebaseerd op LPWA-technologieën. Belangrijke operators die nu LPWA-IoT-netwerken uitrollen zijn onder meer SK Telecom in Zuid-Korea, AT&T in de Verenigde Staten, Swisscom, Vodafone en Deutsche Telecom. In Nederland lijkt alleen KPN nu vooral voor LWPA-toepassingen te kiezen, terwijl Vodafone Nederland en T-Mobile hier nu NB-IoT-netwerken gaan uitrollen.

Advertenties