Patstelling Europese wholesale-roaming doorbroken

27 oktober 2016

eu-roamingDe 28 lidstaten van de Europese Unie hebben de patstelling als het gaat om de vaststelling van de wholesale roamingtarieven binnen de EU doorbroken, aldus nieuwsorganisatie Reuters. Binnen de lidstaten bestaat hierover een groot verschil van mening.

Volgend jaar moeten de roamingtarieven voor bellen, sms versturen en mobiel internetten in de lidstaten van de Europese Unie in zijn geheel tot het verleden behoren. Wel zijn hiervoor prijsafspraken nodig voor de wholesale roamingtarieven tussen de lidstaten. En juist deze onderhandelingen waren in een patstelling beland, zo stelde de politieke website Politico. Er bleek een groot verschil te bestaan tussen de wensen van een groep van  14 lidstaten, waaronder Nederland, de zuidelijke landen en enkele lidstaten die veel pan-Europese telecomoperators hebben.

Voorstel Slowakije
De huidige EU-voorzitter Slowakije deed een voorstel voor het vaststellen van de wholesale roamingplafonds. In het voorstel krijgt onder meer data een prijsplafond van 1,05 cent per MB. Dit is hoger dan de huidige 0,85 cent en veel meer dan het bedrag waarop het Europees Parlement inzet; 0,50 cent per MB. Voor telecomoperators kan dit veel nadeel geven, omdat zij hogere inkoopkosten voor wholesale roaming op een of andere manier moeten terugverdienen. Roaming kunnen zij niet meer bij de eindgebruikers in rekening brengen. Terugverdienen kan bijvoorbeeld door de binnenlandse tarieven te verhogen en zo toch Roam Like Home te compenseren. Dit ging tegen het zere been van en groep van 14 landen, België, Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenie, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen wilden de laagste prijs mogelijk en accepteerden het voorstel van de EU-voorzitter niet. Daartegenover stonden de zuidelijke landen, zoals Spanje, Portugal, Italië en Kroatië, met netto roaminginkomsten en landen, zoals Frankrijk en Duitsland, die telecomoperators hebben die pan-Europees werken. Kortom een patstelling was het gevolg.

Doorbraak
Volgens de experts van Reuters is er dus wel een doorbraak gekomen. De 28 lidstaten gingen uiteindelijk akkoord met het Slowaakse voorstel dat de wholesale roamingtarieven voor data, de belangrijkste, met een prijsplafond zien van 0,85 cent per MB. In een periode van vijf jaar, tot 2021, daalt deze prijs naar 0,5 cent. Volgens en Slowaakse woordvoerder is de gemiddelde prijs over vijf jaar 0,73 cent. Dit is dus lager dan de originele 0,85 cent die door de Europese Commissie is voorgesteld. Tegelijkertijd is ook een Spaans voorstel aangenomen. Dit voorstel dat operators die EU-toeristen op hun netwerken laten roamen in bijzondere gevallen kunnen afwijken van de roamingplafonds als zij niet in staat zijn om hun gemaakte kosten terug te verdienen. Wel moet dit toestemming hebben van de telecomtoezichthouders. Aangezien een buitenlandse operators niet meer dan 8,50 euro per GB van eindgebruikers hoeft te betalen aan wholesale-tarieven, kunnen operators extra kosten pas vanaf 2019 gaan opleggen. Pas dan duikt het wholesale-plafond onder dit bedrag. Het compromis dat nu is overeengekomen moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Raad van Ministers in December en het Europees Parlement. Vooral die laatste kan nog dwars gaan liggen, zodat Reuters verwacht dat de roamingplafonds wellicht toch nog verder dalen.

Advertenties