iDate: Omzet telecomdiensten blijven gestaag toenemen

26 oktober 2016

telecom02_7_05De mondiale omzet uit vaste en mobiele telecomdiensten blijft de komende vier jaar licht toenemen. Dit stellen de marktsepcialisten van iDate in een recent onderzoek. De inkomsten van mobiele diensten zijn hierbij de belangrijkste motor achter de groei. Daarnaast is de ontwikkeling van breedband erg belangrijk.

 

De mondiale omzet uit telecomdiensten neemt tussen 2015 en 2020 gestaag toe. In het rapport voorspellen de marktspecialisten dat de totale mondiale omzet aan telecomdiensten groeit van 1,174 biljard euro in 2015 naar 1,293 biljard euro in 2020. Dit is een jaarlijkse groei van ongeveer 2 procent. Mobiele diensten zijn hierbij een belangrijke motor achter deze groei. De mondiale omzet uit mobiele diensten stijgt in de genoemde periode met in totaal 14 procent, 2,8 procent per jaar, naar in totaal 814 miljard euro in 2020. De omzet uit datatransmissie en internet stijgt sterker, met 21 procent of gemiddeld 4,3 procent per jaar, naar een omzet in 2020 van in totaal 344 miljard euro. De omzet uit vaste telefonie blijft met gemiddeld 4,6 procent per jaar dalen naar een totaal van 135 miljard euro per jaar.

breakdown_turnover_telecom_services_segment_region_idatedigiworld_2015

Ontwikkeling breedbanddiensten belangrijk
In hun rapport stellen de onderzoekers dat de ontwikkeling van breedband veder essentieel is voor de omzet uit telecomdiensten. Zeker nu het aantal mobiele abonnees, door verzadiging, de komende jaren minder wordt. Het aantal afnemers van vaste breedband in de wereld groeit wel nog steeds, maar hun aantallen zijn acht keer kleiner dan die van mobiele eindgebruikers. Pas in 2020 zal het aantal eindgebruikers van vaste breedband dat van 1 miljard overtreffen, aldus iDate. Voor de uitrol van breedband zijn er drie belangrijke factoren, zo constateren zij veder. In de eerste plaats is dat het succes van bundels met telecomdiensten, triple play of quad play. En de toenemende vraag naar videoapplicaties. Een tweede belangrijke factor voor het succes van breedband zijn de investeringen van telecomoperators in het migreren van hun infrastructuur naar vaste en mobiele breedband. Tot slot is de derde factor het comfort dat ultrasnelle mobiele breedband biedt en de nieuwe diensten die het mogelijk maakt.

Regionale ontwikkelingen
De onderzoekers keken ook nog naar enkele regionale ontwikkelingen. Zo constateren dat grote telecomoperators in opkomende markten te maken hebben met een plotselinge stagnatie in waardegroei. Vooral de grote mobiele operators in China hebben hier last van. In Europa staat de markt er echter weer gunstig voor. De telecomopeartors in Europa zijn weer aan het groeien. Veel operators zien nog een daling van de omzet, maar enkele grote, zoals Deutsche Telekom, schrijven weer zwarte cijfers. Vooral de internationale werkzaamheden dragen hieraan bij. De uitgaven aan LTE door Europese operators dragen echter nog niet bij aan het verhogen van de ARPU. Dit gebeurt in een later stadium, aldus de marktspecialisten.

Advertenties