Meer aandacht voor beveiliging medische IoT-apparatuur

25 oktober 2016

iot_Slimme medische devices, via het Internet of Things (IoT), gaan de komende jaren voor een revolutie zorgen in de gezondheidszorg. Wel is het daarbij van essentieel belang dat deze devices uitermate goed zijn beveiligd, aldus onderzoekers van ABI Research. Uitgaven aan deze soort IoT-apparatuur gaat daarom toenemen.

Slimme medische devices die met elkaar communiceren via het Internet of Things (IoT) gaan de komende jaren een ware revolutie brengen in de gezondheidszorg. Wel moet deze apparatuur streng worden beveiligd tegen gevaren van buitenaf. De markt voor specifieke beveiligingsproducten voor slimme medische devices gaat daarom de komende vijf jaar flink toenemen, zo stellen de marktonderzoekers. Beveiliging van deze devices is volgens de onderzoekers absoluut belangrijk om het ondermijnen van de veiligheid voor patiënten te voorkomen en een effectieve zorg te leveren. Leveranciers van gezondheidstoepassingen en OEMS voor de gezondheidszorg besteden dit jaar ongeveer 5,5 miljard dollar aan cybersecurity. Slechts een klein gedeelte hiervan, 390 miljoen dollar, wordt daadwerkelijk besteed aan het beveiligen van slimme medische devices.

iot-security

Beveiligingstoepassingen
Uit het onderzoek blijkt dat het meeste geld voor beveiliging van slimme medische devices vooral wordt geïnvesteerd in het beveiligen van de hardware. Ook wordt veel geld uitgegeven aan het analyseren van bedreigingen, penetratietesten en het ontwikkelen van patches en het uitvoeren van OTA-updates. De rest van het geld wordt besteed aan dataprotectie. De onderzoekers waarschuwen dat slimme medische apparatuur ook aan andere gevaren blootstaat en dat daarom ook op andere fronten beveiligd moeten worden. Vaak treden kwetsbaarheden in combinatie op, zoals fouten in de code of software, het gebruik van hardcoded passwords, het uitzetten van firewalls, gebrek aan authenticatiemechanismen of onversleutelde communicatie.

Voortgang
Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel met de beveiliging van slimme medische devices. De beveiliging van dit soort apparatuur zal de komende vijf jaar, tot 2021, gaan verdriedubbelen. Dit komt voornamelijk door publieke en overheidsinitiatieven op dit gebied in de Verenigde Staten. Pas als deze beveiliging goed is geregeld, kan het volledige potentieel van slimme medische devices worden gebruikt, aldus de onderzoekers.

Advertenties