Computer Profile: Zakelijke mobiel vaker een Android-telefoon

24 oktober 2016

4d505788-8eb4-11e3-_517636cNederlandse eindgebruikers met een mobiel van de zaak gebruiken nu vaker een op Android gebaseerde smartphone dan een op iOS gebaseerde smartphone. Dit constateren de onderzoekers van Computer Profile in een recent onderzoek. Toch is de iPhone nog wel de meest verspreide smartphone in het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Was in 2015 nog iOS het meest gebruikte mobiele besturingssysteem binnen Nederlandse bedrijven van 50 medewerkers en meer, dit jaar, in 2016 is dat Android. Ongeveer 41 procent van de Nederlandse zakelijke smartphones draait nu op het mobiel besturingsysteem van Google, aldus het onderzoek . In 2015 was dat nog 38 procent. iOS van Apple komt dit jaar op de tweede plaats met 38 procent marktaandeel, terwijl dit juist in 2015 nog 40 procent was. Android en iOS hebben dus duidelijk stuivertje gewisseld. Windows Phone van Microsoft komt op de derde plaats met een marktaandeel binnen het Nederlandse bedrijfsleven van 17 procent. Dit is 1 procentpunt minder dan in 2015. Nederlandse bedrijven gebruiken nog steeds BlackBerry’s. Het marktaandeel van dit inmiddels vrijwel verdwenen mobiele besturingssysteem ligt stabiel op 3 procent. Symbian is helemaal verdwenen.
mobile-operating-systems
Meer iPhones in gebruik
Ondanks het dominerende marktaandeel dat Android nu heeft binnen de Nederlandse zakelijke markt, zijn iPhones nog steeds het meest in gebruik. Ongeveer driekwart van de respondenten geeft aan dat op hun locaties minstens 1 iPhone wordt gebruikt. Zakelijke Android-toestellen zijn op 55 procent van alle locaties in gebruik. Wel is het gemiddeld aantal gebruikte Android-toestellen per locatie hoger dan die van de iPhone. Samsung leidt als merk bij de Android-toestellen en de Apple natuurlijk als het gaat om iOS-toestellen. Alle Windows-smartphones komen van Nokia/Microsoft.

vensors-smartphones-1

Gebruik sectoren
Android-toestellen worden vooral in de zorgsector, 43 procent marktaandeel, de overheids- en onderwijssector, beiden 39 procent, en in de transportsector, 38 procent, gebruikt. De iPhone is vooral in gebruik binnen de handelssector, 58 procent, de industrie, 54 procent, de bouw, 45 procent, en de overheid, 46 procent.

Advertenties