Onderzoek: G.fast heeft goede toekomst

19 oktober 2016

openreach-distribution-node-640x427G.fast, de meest snelle koperverbinding van dit moment, heeft de komende vijf jaar een goede toekomst voor de boeg. Dit stellen onderzoekers van het Britse Ovum in opdracht van de Britse operator BT en de Australische operator NBN. Hiermee kan de concurrentie worden aangegaan met de laatste kabel- en glasvezelverbindingen.

 

Koper voor breedbandverbindingen heeft nog steeds een goede toekomst. Zeker als de nieuwste technologie G.fast wordt ingezet. Dit stellen de Britse onderzoekers in hun recente studie naar de nabije toekomst van deze technologie. Zij verwachten dat de komende vijf jaar, tot 2021, het totaal aantal zakelijke en particuliere abonnees met breedband via deze technologie toeneemt tot 29 miljoen wereldwijd. Dit is dan 3 procent van de totale mondiale markt voor vaste breedband. G.fast wordt pas in 2017 voor het eerst commercieel ingezet, is de verwachting. Met G.fast kunnen eindgebruikers, via een twisted pair koperverbinding, een maximale breedbandsnelheid krijgen tot 1Gbps vanaf ongeveer 100 meter van de wijkkast en 400 Mbps vanaf 300 meter.

g-fast-connected-world-1043

Vooral populair in Europa
De onderzoekers verwachten dat de supersnelle nieuwe koperen breedbandtechnologie vooral scoort in Europa. Zij verwachten dat G,fast vanaf 2021 ongeveer 11 procent van het totaal aantal vaste breedbandvebindingen in deze regio gaat vertegenwoordigen. Inmiddels zetten al veel operators op deze technologie in, zo blijkt uit initiatieven van BT, Swisscom, Deutsche Telekom, Telekom Austria en Proximus.

Advertenties