Kantar: Android en iOS verbeteren marktaandeel

19 oktober 2016

schermafbeelding-2016-10-18-om-09-48-38Android en iOS hebben hun marktaaandelen als mobiel besturingssysteem in de afgelopen zomer weten te verstevigen. Dit concluderen de marktspecialisten van Kantar WorldPanel ComTech in een onderzoek gedurende de maanden juni, juli en augustus van dit jaar in de Verenigde Staten en de vijf grote Europese markten. Ook keken zij nog naar de Chinese markt.

Uit het doorlopende onderzoek van de specialisten blijkt dat Android en iOS als mobiel besturingssysteem nog steeds bij het publiek in de smaak vallen. Zo was Android eind augustus van dit jaar in de vijf grootste Europese markten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, veruit het populairste besturingssysteem. Het marktaandeel van Android lag in deze landen op 78,1 procent. iOS van Apple noteerde een marktaandeel van 17,3 procent. Alleen in het Verenigd Koninkrijk realiseerden Android en iOS allebei groei. In Duitsland is het vooral Android wat de klok slaat. Acht van elke tien verkochte smartphones in de bestudeerde periode waren een Android-telefoon. In zowel het Verenigd Koninkrijk als in Duitsland zijn de fabrikanten Samsung, voor Android, en Apple gezamenlijk goed voor ruim 60 procent marktaandeel.

schermafbeelding-2016-10-18-om-09-49-15

Markt Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is Android ook marktleider als het gaat om mobiele besturingssystemen. In de periode juni-augustus 2016 was Googles besturingssysteem goed voor een marktaandeel van 65,2 procent. In de VS steeg het marktaandeel van iOS met 2,5 procent naar 30,9 procent. Net als in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben Samsung voor Android en Apple voor iOS ruim 60 procent van de smartphonemarkt in handen.

schermafbeelding-2016-10-18-om-09-55-35

China
Tot slot keken de onderzoekers ook nog naar de ontwikkelingen op die andere grote mondiale markt; China. In China is Android ook marktleider en moest iOS in de onderzochte periode met minder marktaandeel genoegen nemen. Het marktaandeel van iOS daalde in dit land naar 13,5 procent. Qua smartphonemerken is in China de markt iets anders ingedeeld dan in de vijf grootste Europese landen en de Verenigde Staten. In China vormen alleen, met Android uitgeruste, Chinese fabrikanten de top 2. Tussen juni-augustus 2016 waren dit Huawei en Xiaomi.

Advertenties