Onderzoek: A2P-verkeer kost operators veel geld

14 oktober 2016

juniper-a2p-messaging-worth-60-billion-by-2018-300x166Application-to Peer (A2P)-verkeer, vaak voor het versturen van sms, kost operators jaarlijks veel omzet. Dit constateren onderzoekers van Juniper Research in recent onderzoek. Dit ondanks maatregelen die zij nemen om dit verkeer tegen te gaan of te belemmeren.

 

Operators hebben wereldwijd last van zogenoemd A2P-verkeer dat knaagt aan hun omzet, zo stellen de specialisten. Dit ‘grijze’ dataverkeer wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van webapplicaties om sms-berichten te versturen aan mobiele telefoons. Bij A2P-verkeer vindt dit verkeer niet plaats tussen twee simkaarten, maar dus via een webapplicatie en een simkaart. Hierdoor missen operators de omzet uit dit sms-verkeer als dit wel tussen twee mobiele telefoons wordt afgehandeld. Vaak worden deze diensten geleverd door OTT-aanbieders. Deze diensten, zo berekenen de onderzoekers, zijn verantwoordelijk voor 30 procent van alle via A2P verzonden sms-berichten. De specialisten constateren dat het verlies van operators de komende zes jaar, tot 2021, kan oplopen tot maar liefst 62 miljard dollar. Vooral de bankensector maakt gebruik van A2P-messaging met ongeveer 1 miljard eindgebruikers ter wereld die op deze manier notificaties ontvangen van hun bank.

a2p-whitepaper-chart

Maatregelen
Operators proberen het A2P-verkeer wel tegen te gaan met firewalls en andere beveiligingsmethoden, maar blijken daarin dus niet echt te slagen. De onderzoekers van Juniper Research geven aan dat het wel belangrijk is dat operators dit verkeer trachten te stoppen. Wanneer dit gebeurt, zullen eindgebruikers van deze diensten ontevreden raken en misschien weer terugkeren naar de sms-diensten van de operators. Striktere filtering van verkeer, meer analyse van verkeer om grijze routes te blokkeren, zijn daarom maatregelen die operators moeten nemen. Tot slot geven de onderzoekers aan dat op termijn het gevaar van grijs verkeer gaat afnemen. Volgens hen ebben operators straks meer te duchten van andere datadiensten van OTT-aanbieders.

Advertenties